שבת

שאלות על מלאכת בורר בשבת

  • י"ב חשון התשפ"א

שאלה

שלום רב, כמה שאלות במלאכת בורר
1 מה גדר תערובת?
2 מה זמן לאלתר?
3 שני מינים הכוונה לדוגמה תפוז ואגס?
4 הביאור הלכה בשיט ד"ה לאכל מיד מביא את הישועות יעקב שכותב ששני מינים זה מלאכה שאינה צריכה לגופה האם למשל הפרדת מין ממינו לצורך סדר ולא לצורך אכילה) נחשבת מלאכה שאינה צריכה לגופה?
5 שאלה אחרונה מה עושים בסיום סעודת שבת כשמעורבב בין האוכלים שהולכים לפח גם צלחות כוסות ואוכל שנשאר לסעודה הבאה?
תודה, וסליחה על האריכות

תשובה

שלום רב,

1. אין משום איסור ברירה אלא אם כן שני המינים מעורבים זה בזה, אבל אם אינם מעורבים אלא כל מין מונח בפני עצמו זה לצד זה, אין בזה משום איסור ברירה (חזון עובדיה שבת חלק ד' עמוד קפ).

2. לאלתר הכוונה היא שיהיה סמוך לסעודה ממש. ואם בני הבית מרובים וצריכים זמן ניכר לברירת מאכלם, יכולים להקל לברור תוך חצי שעה קודם הסעודה. אבל אם היא אכילה מועטת יברור סמוך ממש לסעודה, דקות אחדות לפני כן, ולא קודם (שם).

3. כן. ועיין משנה ברורה (סימן שיט ס"ק טו) שאפילו בשר צלי ומבושל נקראים שני מינים לעניין זה.

4. לפי הישועות יעקב גם זה נחשב מלאכה שאינה צריכה לגופה.

5. אין בזה איסור בורר. אמנם אם נערמה בצלחת כמות גדולה של פסולת ובתוכה מכוסה מזלג או כפית, יש להחמיר ולחושבו כתערובת ואין לברור את הסכו"ם מהפסולת אלא אם כן ישתמש בו לאלתר (ארחות שבת חלק א' פרק ג סעיף כ).

שבת שלום,

הלל מאירס