נשים

מותר לברך מול אישה נשואה שלא שמה כיסוי ראש?

  • י"ז חשון התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
בתי שתחי' עומדת להתחתן בקרוב, אבל לצערי הרב היא לא מוכנה לכסות את הראש
ודורשת שנקבל אותה איך שהיא.
השאלה מה הדין כשהיא תבוא אלי לביקור - ביחס לאחים ולגיסים ולאחיינים שלה (שהם הנכדים שלי) -
האם מותר להם לברך ולהגיד דברי תורה כשהיא בגילוי ראש?
נ.ב. אולי אם אציע לה שאקנה לה פאה ב-13,000 שקל, אולי אז היא תסכים לכסות את הראש, אבל זה סכום אסטרונומי בשבילי.

בתודה מראש!

תשובה

שלום רב,

לכתחילה אם אפשר כדאי שישתדלו לברך ולומר דברי תורה כשהם לא רואים את שערותיה, אולם אם הדבר קשה לביצוע, הם יכולים להקל בזה.

מקורות: הנה לפי דעת השלחן ערוך אורח חיים (סימן עה סעיף ו) עצימת עיניים מול ערוה מועילה כדי שיהיה מותר לומר דברי קדושה. ואפילו לפי מה שהביא המשנה ברורה (ס"ק כט) בשם האחרונים שרק החזרת כל גופו מועילה. מכל מקום כבר כתב המשנה ברורה (סק"א) שכאשר אי אפשר בענין אחר נראה דיש לסמוך על הדעות שגם עצימת עיניים מועילה.

ואם הדבר קשה לביצוע, יש לסמוך על כמה מגדולי הפוסקים שסוברים שבזמנינו שרבות בנות יוצאות ברשות הרבים בגילוי שיער הראש, שוב אין איסור לומר דברי קדושה מול שיער זה שהפך למקום מגולה. יעויין ערוך השלחן אורח חיים (סימן עה סעיף ז) ובן איש חי (שנה א' פרשת בא אות יב). וכן ע"ע באורך בשו"ת יביע אומר חלק ו' (חלק אורח חיים סימן יג).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס