תפילה וברכות

ברכה על הגשם

  • י"ח חשון התשפ"א

שאלה

למה מברכים כל הרעם, הברק והקשת אבל אין ברכה על הגשם? (לא בקשה כמו ברך עלינו או משיב הרוח, ברכה בשם ומלכות כמו הרעם וכו'..). תודה

תשובה

שלום רב,

נכון שחז"ל לא תיקנו ברכה על כל פעם שיורד גשם, אולם אם היו בצער מחמת עצירת גשמים, וירדו גשמים, יש ברכה על כך.

ומה מברך? אם אין לו שדה, אומר: מודים אנחנו לך ה' אלוקינו על כל טיפה וטיפה שהורדת לנו, ואילו פינו מלא שירה כים וכו' עד הן הם יודו ויברכו את שמך מלכנו, וחותם: ברוך אתה ה' קל ההודאות. ואם יש לו שדה בשותפות עם אחר מברך הטוב והמטיב, ואם אין לו שותף בשדה מברך שהחיינו.

ויש עוד כמה פרטים בהלכה זו, יעויין שלחן ערוך (סימן רכא), משנה ברורה שם, וחזון עובדיה ברכות (עמודים שפו-שפח).

בברכה,

הלל מאירס