האם אפשר לקיים מצוות שילוח הקן על ידי שליח?

  • כ"א חשון התשפ"א

שאלה

האם אני יכולה למנות שליח שיעשה בשבילי את מצוות שילוח הקן?? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

את יכולה לקיים את מצוות שילוח הקן בעצמך, כי גם נשים חייבות במצווה זו (מסכת קידושין דף לד עמוד א, וספר החינוך סוף מצווה תקמה), ואם את יכולה עדיף שתקיימי מצווה זו בעצמך ולא על ידי שליח, משתי סיבות:

א. יש מחלוקת בין גדולי הפוסקים אם אפשר לעשות שליח לקיים מצוות שילוח הקן (יעויין מה שהביא בזה בספר שלח תשלח עמודים סג-סד).

ב. גם לדעות שמועיל שליחות במצוות שילוח הקן, הרי תמיד יש עניין לקיים את המצווה בעצמך ולא על ידי שליח, וכדברי חז"ל "מצווה בה יותר מבשלוחה" (מסכת קידושין דף מא עמוד א).

אמנם לכל הדעות אם שלחת את האם על ידי מקל וכיוצא בזה, וקשה לך ליטול בעצמך את הבנים, כגון שהקן נמצא במקום גבוה, את יכולה למנות אדם שיהא שליחך לזכות בבנים, ועליו לכוון שהוא זוכה בהם בעבורך (שלח תשלח שם. ושם בעמוד סד כתב, שהעידו בפניו שהג"ר שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, ובעל המנחת יצחק זצ"ל, אחר ששלחו האם, עשו שליח לזכות בעבורם בבנים).

בברכה,

הלל מאירס