שאל את הרב - כללי

מזל חודש כסלו הוא "קשת" בשמים או "קשת" שיורה חיצים?

  • כ"ב חשון התשפ"א

שאלה

שלום וברכה!
לפי לוח השנה העברי, מזלו של חודש כסלו הוא "קשת", האם מדובר בקשת הנראית בענן? (הרי הקשת הראשונה שנראתה הופיעה בחודש כסלו). או שמדובר בקשת המהווה כלי לחימה עתיק? אשמח מאוד לקבל את המקור לכך. תודה מראש!

תשובה

שלום רב,

אכן המזל של חודש כסלו הוא קשת (ספר יצירה פרק ה), והיינו קשת שיורה חיצים ולא הקשת בשמים, המקור לכך הוא ממה שכתוב בספרי דאגדתא על מגילת אסתר (פרשה ג בפסוק "מיום ליום ומחודש לחודש") שעל חודש כסלו נאמר קשת זכות יוסף, שנאמר (בראשית מט כד) "ותשב באיתן קשתו". ע"ש. ו"קשתו" האמור בפסוק זה הכוונה לכלי לחימה היורה חיצים וכמו שכתבו הרשב"ם והרד"ק והחזקוני שם.

בברכה,

הלל מאירס