חברה והשקפה

האם זה נכון שהחיד"א אומר שיש אדם -זאב

  • כ"ט חשון התשפ"א

שאלה

שלום רב
האם זה נכון שהחיד"א כותב שיש כזה דבר אדם זאב או לפחות היה פעם? והאם יש איזה שהו מקור שיש כזה דבר ערפד?
תודה רבה

תשובה

 שלום וברכה,

לא.

החיד"א פירש על דרך משל, והזכיר את האגדות על אנשי זאב לצורך ההמחשה. דבריו לא נאמרו כמובן על דרך הפשט, שהרי כתב זאת על הברכה של יעקב לבנימין: "בנימין זאב יטרף, בבוקר יאכל עד, ולערב יחלק שלל" (בראשית מט, כז). ומי שחושב שדיבר כפשוטו יהיה צריך לומר שדן הפך לנחש ("יהי דן נחש עלי דרך"), נפתלי לאילה, ויהודה לאריה.

על ערפד לא מצאתי מקור להתייחס אליו, אך ברור שמי שמחפשים את ה'מקורות' הללו צריכים לחפש אותם בנרות, שהרי אין זה מקובל במסורת.

בברכה,

דניאל בלס