הלכות ומנהגים
מותר ליטול ידיים לסעודה במי נהר או בים?
- ב' כסלו התשפ"א
שאלה
היות שמים ראשונים אינן נטלים אלא בכלי אז מה יקרה כאשר אדם נמצא במקום שומם ששם יש מי מעיין נהר אגם ים אפילו ברז צינור מים אבל אין כלי האם כל הנטילת ידיים של מים ראשונים אינן תלויים אלא בכלי היינו אם אין כלי אז אין נטילה או כלי או כלום כי ככה זה משמע מהלשון אינן נטלין אלא בכלי היינו שאם אין כלי אז אסור ליטול או שמא אפשר ליטול מים ראשונים בלי כלי (כמובן שכוונתי במים ראשונים למים שלפני ברכת המוציא)? תודה רבה על התשובות הברורות!
תשובה
שלום רב,
1. אכן אין נוטלים ידיים לסעודה אלא בכלי (שלחן ערוך סימן קנט סעיף א), אמנם אפשר להטביל ידיו במי מעיין נהר וים (ראה שם סעיף יד, ומשנה ברורה שם), ויש לברך על נטילת ידיים (ראה שם סעיף כ, ופסקי תשובות אות כג).
2. בשעת הדחק כשאין לו אפשרות רק ליטול ידיים מהברז, אפשר להקל בזה, ואף בזה יש ליטול המים על ידיו מיד אחר שפתח את הברז, ושוב יסגרנו ויחזור ויפתחנו כמה פעמים, ואין די בכך שיפתח את הברז ויניח ידיו תחתיו כמה פעמים. וכל זה הוא דווקא כשהברז מחובר לצינור המחובר לחבית מים הנמצאת על הגג, אבל כשהמים באים דרך צינורות ואין הצינורות מחוברים לחבית שעל הגג, אין להקל ליטול מהברז כלל (ראה הלכה ברורה שם סעיף כד, ומה שציין בזה שם).
3. אם אין לו מים מצויים לפניו ברחוק יותר מארבעה מיל, ולאחריו מיל, יכול לעטוף ידיו בשקית ולאכול לחם (ראה שלחן ערוך סימן קסג סעיף א).
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il