האם ......?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כתוב שיש 3 עברות של "יהרג בל יעבור" אחת מהן זוהי שפיכות דמים מצד שני אומרים " הבא להורגך השכם להורגו " כיצד דבר זה מתיישב

תשובה

שלום וברכה

החילוק הוא פשוט, אם בן אדם אלים אומר לי `הרוג את פלוני, שאם לא תעשה כן אהרוג אותך`, יש לאדם למסור את נפשו ובלבד שלא יהרוג את פלוני, מהסברא שבלשון התלמוד הוא כך: מאי חזית דדמא דידך סומק טפי, דילמא דמא דחברך סומק טפי`, ופירושו `מי אמר לך שהדם שלך אדום יותר, אולי הדם של פלוני אדום יותר`, ולכן יש להימנע מלהרוג את פלוני גם במחיר של החיים של עצמי.

מה שאין כן כשבא אדם רוצח להרוג אותי אז הרודף אחרי נתחייב מיתה מדין רוצח, ואז ברור כי הדם שלי אדום יותר מהדם של הרוצח שלי, ולכן מצוה להקדים ולהרוג את הרוצח ולא יהרג הוא.

בהצלחה - מנשה ישראל