תפילה וברכות

למה מי שלא מניח תפילין נחשב פושע ישראל בגופו?

  • ז' כסלו התשפ"א

שאלה

מה כל כך חמור ביהודי שלא מניח תפילין עד כדי כך שהוא עצמו נחשב לפושע ישראל בגופו למה זה כל כך חמור? ומה כל כך חמור בזה? ומה הפירוש פושע ישראל בגופו? (היינו מה הפירוש פושע ומה לשון פשיעה יש בזה ולמה דווקא פושע בגוף היה אפשר לומר פושע בסתמא)? תודה

תשובה

שלום רב,

אכן כתוב במסכת ראש השנה (דף יז עמוד א) שמי שלא מניח תפילין הוא בכלל פושעי ישראל בגופן. וכך כתב השלחן ערוך (סימן לז סעיף א) גדול שכר מצות תפילין, וכל מי שאינו מניחם הוא בכלל פושעי ישראל בגופן. ועיין שם במשנה ברורה (ס"ק ב-ג).

אולם כבר כתב הר"ן (שם דף ד עמוד א מדפי הרי"ף) שהוא הדין לשאר מצות עשה שבגופו, שלא קיימן מעולם, כגון שלא קרא קריאת שמע ולא בירך על המזון אחריו מעולם.

כמובן שכל זה לא נאמר על רבים מאלו שאינם שומרי תורה ומצוות שלא זכו לגדול על ברכי התורה, וכל מה שאינם מקיימים הוא מחוסר ידיעה, ולא מתוך מרד בה' ובתורתו חלילה.

בברכה,

הלל מאירס