תפילה וברכות

האם יש דין קביעות סעודה בג׳חנון?

  • ח' כסלו התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,

1. האם יש דין קביעות סעודה בג׳חנון? אם כן אז אפשר לאכול מעל 216 גרם בסעודת שבת וזה נחשב סעודה לכל דבר?

2. האם מברכים על נטילת ידיים לפני המוציא כשקובעים סעודת על פת הבאה בכיסנין?

אם הרב מכיר אשמח אם הוא יתייחס לג׳חנון שמגיע מוכן ורק צריך לחמם של חברת ״חמסי״ האריזה האדומה.

תודה רבה ואם אפשר מקור לפחות לשאלה הראשונה

תשובה

שלום רב,

1. בדרך כלל אין דין קביעות סעודה בג'חנון, וכפי שכתב הרב יצחק רצאבי שליט"א בשו"ת עולת יצחק חלק א' (סימן לז) שאפילו בקביעות סעודה על ג'חנון, מברכין רק מזונות, משום שנעשה בשמן רב וזה מוציא אותו מתורת לחם.

וכ"כ בספר הלכה ברורה חלק ח' (עמוד תפח) ג'חנון ברכתו מזונות, ואפילו קובע סעודתו עליו, וביאר בשער הציון (ס"ק קכה) מפני שנילוש בשמן וטעם השמן ניכר בעיסה, וגם מפני שנותנים אותו בקדרה שיש בה מרגרינה או שמן, ומכסים את הקדרה היטב, ומתבשל מחמת האדים החמים (ופעמים שמתבשל גם מחמת השמן והמרגרינה שבקדרה).

לא מכיר את הג'חנון שציינת, צריך לברר את אופן הכנתו כדי לקבוע מה ברכתו.

2. מברכים על נטילת ידיים (משנה ברורה סימן קנח סק"ח).

בברכה,

הלל מאירס