חברה והשקפה

הלכות שנפסקו בתקופת הגמרא

  • י' כסלו התשפ"א
אא

שאלה

שלום רב. לאחרונה עלתה בי שאלה- בכל מיני הלכות שקוראים בגמרא שפסקו אותן, כמו למשל סוף זמן קריאת שמע של ערבית וכו'- אם אכן הן נפסקו בתקופת הגמרא, איך בני ישראל פעלו עם זה עד אותה תקופה? למשל סוף זמן קריאת שמע של ערבית- אם הזמן הזה נפסק בגמרא- איך בני ישראל ידעו עד אז את שעת הסף לקריאת שמע של ערבית? האם ייתכן שפשוט הייתה תקופה של כמה מאות שנים שהעניין לא היה ברור לבני ישראל?

תודה, יום טוב.

תשובה

 

בס"ד   שלום וברכה,   מחלוקות בנושאים אלה אין פירושם שיש רב שצודק ורב שטועה. אלא ישנו מושג של מצוות שהן לקולה ולחומרה, כך שהקב"ה נתן מראש אפשרות לחכמים להקל או להחמיר באותן מצוות. יש מחלוקות רק בפרטי מצוות שבהם רצה ה' מראש שיחלקו בהם חכמים, ולכן נתן מקום לשני פירושים כדי שיוכלו להקל או להחמיר בהן. כמו להבדיל מחוקק שקובע בחוק שהעונש לגנב הוא בין 3-5 שנים, והשופטים בכל דור יכולים לחלוק ביניהם האם להעניש גנב לפי המקסימום או המינימום. כשיש ספק בגמרא או במשנה או בין רבנים, פירוש הדבר שה' רצה שיהיה את הספק הזה כדי שיהיו שתי דרכים לקיים את התורה במצוות אלה. כלומר יש אפשרות מהתורה ללמוד את המצווה לחומרה ואפשרות לקולא. ושתי האפשרויות הן רצון התורה, ומשתמעות מהתורה. ובכל דור יכלו חכמים להקל או להחמיר ע"פ התורה ודרגתו של הדור. עם ירידת הדורות נדרשו חכמים לתקן תקנות וגזירות כדי לשמור על התורה (כך נאמר ע"פ התורה "ועשיתם משמרתם למשמרתי"). רצון התורה שיגדרו גדירות כדי לשמור על מצוותיה בכל דור, כי ה' קורא כל הדורות מראש. ולכן לא שייך לומר "טעות" בענייני הלכה, ומסיבה זו לא נשמע רב פוסק מעדה אחת שאומר לרב פוסק מהעדה השנייה שהוא חוטא וכופר חלילה. אלא שניהם חברים שאומרים "אלה ואלה דברי אלוקים חיים".  

ולעצם שאלתך,

ככל הנראה לפני זמן הגמרא, היו חכמים שפסקו קריאת שמע עד חצות, וחכמים אחרים שפסקו עד עלות השחר (כי כך הוא מעיקר הדין), וכל יהודי נהג לפי רבו. עד לבסוף פסקו חז"ל בגמרא לכלל ישראל לקרוא עד חצות (חז"ל פסקו כך כדי שלא ימתין אדם עד שיירדם ולבסוף לא יקרא קריאת שמע. לכן בדיעבד אם אדם עבר את זמן חצות, בכל זאת צריך לקרוא קריאת שמע!). כפי שאתה רואה, התורה תמיד היתה ברורה לחכמים, וידעו מה מעיקר הדין ומה להלכה.

 

כדי שלא לשגות בנושא חשוב זה, אמליץ לך לקרוא לפי סדר את סדרת הכתבות הבאה שמבארת מהי בעצם תורה שבעל פה, וכיצד הוא מורכבת. חשוב לקרוא לפי סדר: 1. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק א' - האם קורח קרא בתורה על כך שייבלע באדמה?https://www.hidabroot.org/article/235818 2. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק ב’ - מהי תורה שבעל פה, ומדוע נמסרה דווקא בעל פה?https://www.hidabroot.org/article/236046 3. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק א' - קיבלנו תורה בהר-סיני, אז מנין הגיעו מחלוקות בהלכה?https://www.hidabroot.org/article/236215 4. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק ב’https://www.hidabroot.org/article/236789

  בברכה, דניאל בלס


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:קריאת שמעמחלוקות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה