יהודי שהלווה לחברו, ולא עשו פרוזבול, האם השמיטה שמטה את החוב?

  • י"ד כסלו התשפ"א

שאלה

שלום לרבנים היקרים,

יהודי שהלווה לחברו סכום גדול, עבר כבר 13 שנה ולא עשו פרוזבול, האם השמיטה שמטה את החוב?
במידה וכן, האם הלווה יכול להחזיר לו את זה בתורת מתנה?
אם החוב נשמט, האם צריך ליידע את הלווה?

תודה רבה ויישר כוחכם.
גיא

תשובה

שלום רב,

החוב נשמט, והלווה פטור מלשלם (אלא אם כן תאריך הפירעון היה אחרי שנת תשע"ה, שאז החוב לא נשמט, ויש לעשות פרוזבול בסוף תשפ"ב, ראה שלחן ערוך חושן משפט סימן סז סעיף י).

כשהלווה יבוא להחזיר את החוב, המלווה צריך לומר לו: "משמט אני וכבר נפטרת ממני". ואם הלווה יאמר לו: "אף על פי כן רצוני שתקבל", מותר לקבל ממנו, אבל לא יאמר לו "בחובי אני נותן לך" אלא יאמר לו "שלי הם במתנה אני נותן לך".

מקורות: ראה שלחן ערוך שם (שם סעיף לו).

ברכה והצלחה,

הלל מאירס