פרדוקס הכל-יכול הכל-יודע

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אם אלוקים הוא כל-יכול, הרי שבהחלט יכול ליצור מצב שבו לא ידע משהו שיתרחש בעתיד. אם הוא יכול לעשות זאת - הוא לא יודע הכול ולכן לא כל יכול. אם הוא לא יכול לעשות זאת - הוא לא כל יכול. בתודה, אור.

תשובה

שלום וברכה

דומני שכבר התעמתתי איתך בשאלה דומה, "האם הקב"ה יכול לברוא אבן שלא יוכל להרים אותה". התשובה על כל השאלות הללו, פשוטה מאוד. הבורא שלא קדם לו אף אחד אינו יכול להיות נברא על ידי אחרים. הבורא הבלתי מוגבל אינו יכול להיות מוגבל.

הבורא היודע הכל אינו יכול שלא לדעת הכל, שהוא ודעתו אחד והוא יודע הכל מצד ידיעת עצמו כמו שביאר הרמב"ם. ו`חסרונות` אלו שהבורא לא יכול להיות מוגבל אינו נחשב לחיסרון כמובן לכל בר דעת, וכשאנחנו אומרים כי הקב"ה כל יכול המובן הוא לגבי מעלותיו, ושהוא לא מוגבל בכלום, אבל מה שהבורא מוגבל בכך שהוא לא יכול להיות מוגבל דבר זה אינו מחסר בכוחו שהוא כל יכול מכיון שאי היכולת להיות מוגבל הינו מעלה ולא חיסרון.

ואם כן התשובה ברורה, הקב"ה לא יכול להיות במצב של `לא יודע`, ועם כל זה הוא נשאר `כל יכול` במובן האמיתי של ההגדרה.

בהצלחה - מנשה ישראל