תפילה וברכות

האם לפי מנהג האשכנזים צריך לחבוש כובע?

  • י"ח כסלו התשפ"א

שאלה

שלום!

אני אשכנזי ואני לא אוהב ללבוש כובע,
וחבר שלי משגע אותי כל הזמן,
שלפי האשכנזים צריך כובע. אשמח לדעת אם יש דעות שונות בנושא.

תודה רבה!!!

תשובה

שלום רב,

כנראה כוונתך ללבישת כובע בתפילה, ובאמת שזה לא קשור לאשכנזים וספרדים, אלא כל מי שדרכו ללבוש כובע בזמן שמופיע לפני אדם חשוב - צריך ללבוש כובע גם בזמן התפילה (ראה משנה ברורה סימן צא ס"ק יב).

ולגבי ברכת המזון - ראה משנה ברורה (סימן קפג ס"ק יא) שהביא מהמגן אברהם בשם הב"ח, שירא שמים יברך ברכת המזון עם כובע על ראש. וכן נהגו כהיום בישראל בעת ברכת המזון שמשימין הכובע על ראשיהן אפילו כשהוא מברך ביחיד בלי כוס.

וראה עוד בספר ארחות רבנו חלק ב' (עמוד פג) שהגר"י קניבסקי זצוק"ל הקפיד בברכת המזון לשים את המגבעת על ראשו. אולם החזון איש זצוק"ל ברך ברכת המזון רק עם כיפה גדולה ולא לבש המגבעת. אמנם בספר תולדות יעקב (עמוד שב) כתב בשם הגר"י קניבסקי זצ"ל, שאין ללמוד מהנהגות החזון איש, שלא חבש הכובע לברכת המזון, כיוון שהיה חלש ותש כוח, ולא היה בכוחו לקום ולקחתו.

בברכה,

הלל מאירס