שו"ת חנוכה

חנוכה - האם האויב היה יווני או סורי\פרסי\טורקי

  • כ"ד כסלו התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב, היום דיברנו על חנוכה והזכרתי יוונים, אחד החברים טען שהם לא היו יוונים אלא סורים\פרסים\טורקים (הוא אמר שישנה מפה באינטרנט), לעומת זאת במסכת שבת דף כא: כתוב ייונים

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

הצבא הסלאוקי נלחם להשליט את תרבות יוון בארץ ישראל, ולא כדי להשליט תרבות "טורקית" או "פרסית".

התרבות היוונית, שמכונה "התרבות ההלניסטית", היא ששלטה והשתלטה על ארצות בעולם. התרבות היוונית הופצה בכוח החרב על ידי נציגים רבים שנלחמו להשליטה - ביניהם הסורים והמוקדונים (אלכסנדר מוקדון).

הגזירות נגד היהודים בתקופת החשמונאים, בעקבותם פרץ המרד, נקראו "גזירות אנטיוכוס" - אנטיוכוס הרביעי "אפיפינס" משנת 167 לפני הספירה למניינם.

אנטיוכוס שלט על הצבא הסלאוקי, היה נציג של התרבות ההלניסטית ואף בנה את מקדש זאוס באתונה שביוון.

התרבות ההלניסטית שיצאה מיוון, על כל מייצגיה ולוחמיה, מכונה בלשון חז"ל בשם מלחמת היוונים.

בברכה,

דניאל בלס