תפילה וברכות

תפילת ערבית אחרי עלות השחר

  • כ"ה כסלו התשפ"א

שאלה

אדם שהגיע בערב מעבודתו לביתו
ונרדם לפני תפילת ערבית
והתעורר אחרי עלות השחר אבל היה עדיין לפני הנץ
האם יכול להתפלל ערבית לפני הנץ החמה
ויעלה לו לתפילת ערבית.
אני רוצה תשובה לפי הרב עובדיה או הילקוט יוסף.

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. יש להקדים שזמן תפילת ערבית הוא עד עלות השחר, אלא שצריך להקפיד לקרוא שמע של ערבית לפני חצות, ורק בדיעבד ניתן לקרוא עד עלות השחר (שלחן ערוך סימן רלה סעיף ג).

2. מי שהיה אנוס או חולה, ולא התפלל ערבית בעוד לילה, וכבר עלה השחר (ועוד לא הגיע שעת הנץ החמה), יקרא שמע עם ברכותיה, אבל לא יאמר ברכת השכיבנו, וכן לא יתפלל שמונה עשרה, אלא ימתין עד שיתפלל שחרית, ואחרי תפילת שחרית יתפלל תפילת שמונה עשרה לתשלומי ערבית (ראה שלחן ערוך ורמ"א שם סעיף ד, משנה ברורה שם, והלכה ברורה שם סעיף כו).

3. מי שהשכיב עצמו לישון בלא להעמיד שומר (או שעון מעורר) אין זה ברור שהוא בגדר אונס (ראה מקור חיים סימן קח סעיף ח ד"ה תקפתו, שו"ת קרן לדוד חלק אורח חיים סוף סימן יח, ושו"ת שבט הקהתי חלק ד' סימן מא), ולכן באופן זה יקרא קריאת שמע בלבד ללא ברכותיה.

וכן נראה דעת בעל הפלא יועץ זצ"ל בספרו חסד לאלפים (סימן רלה סעיף ד) שכתב, ונראה דלדידן שאנו מתפללים ערבית מבעוד יום, אם אירע שחטפתו שינה עד עלות השחר, טוב שיקראנה בעלות השחר, שאם לא יועיל לצאת ידי חובה, לא הפסיד כקורא בתורה.

בברכה,

הלל מאירס