תפילה וברכות

האם מותר לאכול אחרי תפילת עמידה של שחרית?

  • ב' טבת התשפ"א

שאלה

כבוד הרב, אני יודע שאסור לאכול לפני תפילת שחרית בבוקר אבל האם אחרי תפילת עמידה מותר לי לאכול סוכרייה שיש בבית כנסת או שצריך לחכות עד אחרי עלינו לשבח? כלומר הדין של איסור אכילה לפני התפילה הוא מתייחס לתפילת עמידה או לכל תפילת שחרית? תודה מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

חז"ל במסכת ברכות (דף י עמוד ב, והובא במשנה ברורה סימן פט ס"ק כא) הסמיכו את האיסור לאכול לפני תפילת שחרית על הפסוק (ויקרא יט כו) "לא תאכלו על הדם", לא תאכלו קודם שתתפללו על דמכם, וכן על הפסוק (מלכים א' יד ט) "ואותי השלכת אחר גויך", אמר הקב"ה לאחר שאכל ושתה ונתגאה קבל עליו מלכות שמים.

ולפי זה אחרי שקיבל עליו עול מלכות שמים בקריאת שמע, והתפלל על דמו בתפילת שמונה עשרה, לא שייכים שני טעמים אלו.

ומכל מקום כתב הכף החיים (סימן פט אות כח) שלאכול בבית הכנסת אחר תפילת שמונה עשרה פשוט שאסור, דמלבד שאסור לאכול בבית הכנסת, יש עוד איסור נוסף שאין זה דרך ארץ לעשות כן לפני המקום שהציבור מתפללים לפני השכינה והוא יושב לו לאכול. ויש עוד איסור משום שמפסיק בין לחש לחזרה. ורק אם הוא אנוס כל כך הרבה מפני רוב חלישותו ואינו יכול להמתין עד אחר גמר התפילה, אז ילך למקום אחר ויאכל מעט ליישב לבו מפני חלישותו. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס