שאל את הרב - כללי

מראה מקומות למאמר בעניין חודש טבת

  • ב' טבת התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,

אשמח אם תוכלו לשלוח לי את המראה מקומות של מדרשי חז"ל במאמר הנפלא שנמצא כאן https://www.hidabroot.org/article/106625

הרבה תודות

תשובה

שלום רב,

מה שכתוב במאמר שהשם טבת כמו כל החודשים הובא מבבל - כן הוא בתלמוד ירושלמי ראש השנה (דף ו עמוד א).

ומש"כ בשם הגמרא שבחודשים טבת, שבט ואדר, החמה מהלכת במדבר, שלא לייבש את הזרעים - כן הוא במסכת פסחים (דף צד עמוד ב), רק צריך לתקן במאמר לייבש במקום לבייש.

ומש"כ בשם המדרש כי טבת מלשון טובה - כנראה הכוונה למה שכתב בספר קרנים (מאמר ו) "טבת הוא סוד הטובה", ופירש רבי שמשון מאוסטרופולי זצ"ל הי"ד ב"דן ידין" שם, כי חודש טבת מורה טובה, טבת מלשון טובה.

ומש"כ בשם המדרש, שטובה נוספת נעשתה לישראל בחודש טבת, כאשר נהרגו סיחון ועוג שמשה רבנו התיירא מהם - כן הביא בספר תורה שלמה חלק י'-יא' (עמוד קעז) בשם מדרש שמות החדשים.

ומש"כ שהיחידים מתענים בימים שמונה תשעה בטבת - ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן תקפ סעיפים א-ב).

ומש"כ בשם חז"ל שאותו היום שתורגמה התורה ליוונית על פי גזרת תלמי המלך היה קשה לישראל כיום שנעשה בו העגל - כן הוא במסכת סופרים (פרק א הלכה ז).

ומש"כ שבתשעה בטבת מת עזרא הסופר - ראה משנה ברורה (שם ס"ק יג).

ומש"כ שמזל חודש טבת הוא מזל גדי - כן הוא בספר יצירה (פרק ה).

ומש"כ בשם המדרש רבה כי מזל החודש מרמז ליעקב אבינו שעליו נאמר: "ואת עורות גדיי העזים" - כנראה הכוונה לספרי דאגדתא על מגילת אסתר (פרשה ג בפסוק מיום ליום ומחודש לחודש).

בברכה,

הלל מאירס