שאל את הרב - כללי

איך היה מותר לשבטים לאכול עם יוסף בשר ויין, הרי חשבו שהוא גוי?

  • ז' טבת התשפ"א

שאלה

שלום וברכה, כיצד אכלו השבטים הקדושים עם יוסף בשר ויין? שהרי חשבוהו למצרי עוד לא ידעו כי אחיהם הוא כיצד ידעו שהאוכל כשר? אשמח לתשובה, תודה!!

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת. לגבי אכילת הבשר - התשובה נמצאת בדברי הגמרא במסכת חולין (דף צא עמוד א) שאומרת על דברי יוסף לאשר על ביתו "וטבוח טבח" - פרע להן בית השחיטה, "והכן" - טול גיד הנשה בפניהם. ופירש רש"י: ופרע להן בית השחיטה - שלא יאמרו בשר הנחירה אני אוכל, לפי שבני יעקב שומרי מצוות היו, דאף על פי שלא נתנה תורה, מקובלין היו מאבותיהם.

ולגבי שתיית היין - החזקוני (בראשית מג לד) כתב, שאחי יוסף שתו יין כי עדיין לא גזרו על סתם יינן.

והמהר"ל מפראג בחידושי אגדות חולין שם כתב, שהשבטים קיימו רק מצוות עשה כמו שחיטה. אבל לא קיימו מצוות לא תעשה. ע"ש. ולפי זה כל שכן שהשבטים לא נשמרו מאיסור יין נסך שהוא לא תעשה מדרבנן.

והמהרש"א במסכת שבת (דף קלט עמוד א ד"ה ולקדקד) כתב, שמפני אימת המלכות לפי דעתם שתו סתם יינם, אף על פי שלעתיד יהיה אסור מדרבנן.

בברכה,

הלל מאירס