האם מותר לשיר או לקרוא דברים שיש בהם שבועה?

  • ח' טבת התשפ"א

שאלה

שלום רב,

יש מספר שירים כשרים בלי קללות שיש בהם שבועה או נדר של כותב השיר וקוראים גם מקרים שבהם חבר או מכר כותב לך שבועה או נדר בוואטסאפ כשר האם מותר לקרוא או לשיר שירים או טקסטים והודעות כאלו?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אין איסור בשירים האלה, והשבועה לא חלה עליך, כי אין כאן כוונת שבועה כלל. עם זאת, בדרך כלל יש מעלה לא לשמוע שירים כאלה, והנפש היפה סולדת מהם.

וכן אין איסור לקרוא טקסט כזה. אמנם אם נראה לך שתוכל להשפיע על חברך, כדאי להעיר לו שאין זה הנהגה נכונה להישבע ולנדור כלל, וכמו שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן קנו) ויזהר מלשבע אפילו באמת, שאלף עירות היו לינאי המלך, וכולם נחרבו בשביל שהיו נשבעים שבועות אף על פי שהיו מקיימים אותם. ולגבי נדרים כתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רג סעיף ד) צריך ליזהר שלא ידור שום דבר, ואפילו צדקה אין טוב לידור. ע"ש. ותעיר לו בנחת כדי שדבריך יתקבלו אצלו (על פי מסכת שבת דף לד עמוד א).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס