חברה והשקפה

עונשי הנחש (בראשית פרק ג)

  • ח' טבת התשפ"א

שאלה

בפרק ג פסוקים יד- טו : ה מעניש את הנחש ב4 עונשים.. 1)ארור אתה כלמור ירדה במעמדו (הנחש מקולל).
2)על גחונך תלך- למה הנחש זוחל? בגלל מה?
3)עפר תאכל - כל דבר שיאכל הנחש יהיה לו טעם מר וטפל ..
4) ה נתן שנאה בין בני האדם לנחשים - למה ובגלל מה?

תשובה

שלום וברכה

אור החיים בראשית פרק ג פסוק יד

(יד) ויאמר ה' אלהים אל הנחש וגו'. שלושה דברים גרם בדיבורו. א', שגרם סילוק אור כבודו יתברך שהיה חופף על אדם ואשתו כמו שכתבנו למעלה והוא סוד כתנות אור.

ב', גרם שנכרתו אדם וחוה מעולם הזה שלא יחיו לעולם, כעונש הרשום בכתוב (ב' י"ז) כי ביום אכלך ממנו מות תמות.

ג' גרם שאפילו בימים אשר הם חיים בעולם לא יתעדנו בעדן אלהים כאמור (פסוק כד) ויגרש את האדם.

כנגד שלשתן לקה שלשה,

כנגד הפשטת ענן כבוד שהוא בחינת ברוך אמר ה' אליו ארור וגו'.

כנגד הכרתת אדם מהעולם הזה נכרתו רגליו (ב"ר פ"כ) שהם בערך אדם בחינת העדר העולם הזה שהוא רגלים של עולם העשיה. כי יש לך לדעת כי אם לא היה אדם אוכל מעץ הדעת היה מצוי בעולם הזה ובעולם העליון כאחת כאדם הדר בבית ובעליה וכשחטא נגשם ואינו יכול לדור בשניהם יחד אלא בעולם הזה בפני עצמו וכשירצה לעלות לעליה צריך השתנות הגשם וזו היא מיתת אדם, לזה נכרתו רגלי נחש.

וכנגד מה שגרם לשלול מאדם וחוה התעדנות גן עדן אמר אליו ועפר תאכל וגו' ואמרו ז"ל (יומא עה א) כי כל מה שיאכל לא יטעום אלא טעם עפר. ולפי זה ידוייק על נכון אומרו הקדוש ברוך הוא לנחש בתחילת דבריו כי עשית זאת פירוש כי הקללות שמקללו ה' הם מעשיו שעשה, והם דברינו עצמן והבן:

(טו) ואיבה וגו'. דן הדיין דין גואל הדם, כי להיות שלכל זרע האשה גרם לו מיתה ירדוף גואל הדם והכה את הרוצח.