נשים
ברכת הגומל ליולדת
- ט' טבת התשפ"א
שאלה
שלום,
ילדתי ברוך השם לפני כשבעה חודשים. זה היה בתקופת הקורונה ובתי הכנסת היו סגורים. לכן לא הלכתי לברך הגומל מיד בסמוך ללידה. אחר כך נפתחו בתי הכנסת אך לא עזרות הנשים. לאחר מכן היו לי עוד מניעות ולבסוף עברתי דירה לאזור שבו לא נוהגים שנשים מברכות בבית הכנסת... מה עלי לעשות?
אני ספרדייה
תודה מראש
תשובה
שלום רב,
את לא חייבת לברך דווקא בבית הכנסת, אלא תוכלי לברך בכל מקום שיש עשרה אנשים מעל גיל בר מצווה (שו"ת יחוה דעת חלק ד' סימן טו).
גם אם יקח זמן עד שיתאפשר לך לברך באופן הנ"ל, לא תפסידי את הברכה, כי אמנם לכתחילה צריך לברך כחלוף שבוע מהלידה עד עשרה ימים, אולם בדיעבד ניתן לברך גם לאחר מכן - ללא הגבלת זמן.
מקורות: יעויין כף החיים (סימן ריט סק"ז) שכתב, שיולדת אינה מברכת הגומל עד לאחר שבעה, כי אז נתרפאת לגמרי. וכ"כ בספר חזון עובדיה ברכות (עמוד שמח).
ומכל מקום כתב השלחן ערוך (סימן ריט סעיף ו) שאף על פי שנכון לכתחילה לברך הגומל בתוך שלושה ימים משעת החיוב, אולם אם לא עשה כן יכול לברך כל זמן שירצה. ואמנם בספר חזון עובדיה שם (עמוד שנח) הביא משו"ת שבט הקהתי חלק א' (סימן ק) שעל כל פנים אם עברה שנה אין לברך הגומל בשם ומלכות. ונראה שמסכים לדבריו בזה. אולם יעויין בשו"ת בצל החכמה חלק ה' (סימן פח אות ב) שנקט לדבר פשוט שאפשר לברך אחרי עשר שנים, ושלעולם לא פוקע חיוב זה. וכן ע"ע בספר הלכה ברורה (סימן ריט בבירור הלכה אות כה) שכתב, שמסתימת דברי הפוסקים שלא חילקו בזה משמע דסבירא להו שאפילו לאחר כמה שנים מברך הגומל בשם ומלכות.
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il