חברה והשקפה

מה המקור לזה שלכל מצווה יש גם תועלת בעולם הזה

  • י"ג טבת התשפ"א

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב,
לפני מספר שבועות שלחו בקבוצת הווטסאפ "מחכימים עם הרב זמיר" סרטון בו הרב מדבר על זה שלכל מצווה יש תועלת גם בעולם הזה והמקור שלו זה רמב"ן מסויים שאני לא מצליח למצוא וההוכחה זה שאם ניקח שתי כלים נשים עליהם צמר גפן וזרעים בכמות שווה וכל יום נשקה אותם ברותה כמות רק שכוס אחת נברך עליה נשתה קצת ואז נשקה איתה והכוס השנייה מים רגילים אז הזרעים שבירכנו על המים שלהם יגדלו יותר טוב כי הברכה מלבד היותה תקנת חכמים גם משבחת את המזון (אגב עשיתי את הניסוי והתוצאות מדהימות היה הבדל ניכר בין הנבטים) אשמח שתשלחו לי את המקור לזה שמצווה יש בה תועלת לאדם ותציינו בדיוק איפה שממש אוכל ללמוד בעצמי תודה רבה מראש מתן.

תשובה

שלום וברכה

הנה דברי הרמב"ן בתחילתם ותוכל להתעמק בכל דברי הרמב"ן

רמב"ן ויקרא פרק יט

ואין הכונה בהם שתהיה גזרת מלך מלכי המלכים בשום מקום בלא טעם, כי כל אמרת אלוה צרופה (משלי ל ה), רק החקים הם גזירת המלך אשר יחוק במלכותו בלי שיגלה תועלתם לעם, ואין העם נהנים בהם אבל מהרהרין אחריהם בלבם ומקבלים אותם ליראת המלכות, וכן חוקי הקדוש ברוך הוא הם הסודות אשר לו בתורה שאין העם במחשבתם נהנים בהם כמשפטים, אבל כולם בטעם נכון ותועלת שלימה: