חברה והשקפה

אמונה בדברי הנביאים

  • י"ד טבת התשפ"א

שאלה

שלום וברכה
רציתי לשאול
אפשר להוכיח שהתורה-5 חומשי תורה נמסרו מהר סיני, אבל מה ההוכחה שמה שכתוב בספרי הנביא, על נביאים שהשם דיבר איתם זה באמת היה?
הרי גם המוסלמים טוענים שהמלאך גבריאל דיבר עם מוחמד-ואי אפשר להוכיח את זה-אז איך אפשר להוכיח שדברי הנביאים הם אמת? - הרי הם סיפרו שאלוקים דיבר איתם-איך אפשר להוכיח את זה?
אני אשמח לתשובה-תודה רבה מראש
מרים

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מה יקרה אם ננסה לבנות פירמידה הפוכה?

היא כמובן תיפול מיד.

פירמידה צריכה להיות בנויה על בסיס רחב ביותר.

כל דתות השקר בנויות כמו פירמידה הפוכה, כל הסמכות וההוראות שבהן מגיעות מכוח אמונה באדם יחיד - שעלול לשקר או להזות.

תורת ישראל לעומת זאת בנויה בצורת פירמידה יציבה, כאשר האמונה בנביאים מבוססת על ההתגלות בהר-סיני (הבסיס הרחב של הפירמידה).

לאחר ההתגלות האלוקית הגדולה של עשרת המכות ומעמד הר-סיני, הוכח שהתורה היא דברי אלוקים חיים. זה הוא הבסיס.

כעת, ספר התורה הוא שאומר לנו כיצד להבדיל בין נביא אמת לנביא שקר, על פי כללים הלכתיים שכתובים בתורה ועברו במסורת.

נאמר במפורש בתורה שהקב"ה ימנה נביא בכל דור אחרי מתן תורה (עד החורבן): "נביא מקרבך מאחיך כמוני, יקים לך ה' אלוקיך - אליו תשמעו" (דברים יח, טו)

לשם כך, התורה מינתה את החכמים. מסופר כי ה' שם את רוח קודשו על חכמי ישראל: "וירדתי ודיברתי עימך שם, ואצלתי מן הרוח אשר עליך ושמתי עליהם" (במדבר יא, יז).  המצווה לשמוע לפסיקת החכמים נמצאת בתורה: "עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יֹאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה - לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל" (דברים יז, יא)

 והנהגה זו נאמרה בכל דור ודור: "ובאת אל הכהנים הלוים ואל השֹׁפט אשר יהיה בימים ההם, ודרשת והגידו לך את דבר המשפט" (דברים יז, ח-ט). "אל השופט אשר יהיה בימים ההם - אינך חייב ללכת אלא אחר בית דין שבדורך" (משנה עדויות א, ה)
עוד נאמר בפירוש בתורה לשמוע להוראתם של זקני הדור: "שְׁאַל אָבִיךָ וְיַגֵּדְךָ זְקֵנֶיךָ וְיֹאמְרוּ לָךְ" (דברים לב, ז).

החכמים הם שבחנו את הנבואות של הנביא, וגילו לעם ישראל מי הוא נביא אמת, וגם היו מוציאים להורג נביאי שקר.
עוד על סמכות חכמים מן התורה:
https://www.hidabroot.org/article/2587

בורא עולם קורא את כל הדורות מראש. מי שאכן יודע ומאמין שספר התורה ניתן מבורא עולם - כבר יודע שהתורה לא שונתה ולא נשכחה במרוצת הדורות, כי ה' הבטיח בתורתו: "כי לא תשכח מפי זרעו" (דברים לא, כא). כל נביאי האמת הם שליחים של ה', ומעולם לא כפרו ולא שינו אות או מצווה בתורה. דרכם ה' מגלה לעם ישראל את רצונו.

ספרי הנביאים הם ספרים היסטוריים אשר ניתנו בדור הנביאים לבני ישראל, והם אושרו על ידי חכמי ישראל (הסנהדרין) בתור ספרי קודש. עובדה שהיו מספר ספרים חיצוניים שלא הוכנסו לתנ"ך מאחר שלא נכתבו ברוח הקודש!  חכמי ישראל הם מדריכי הדור, והם פוסקים לנו הלכות גם לגבי ספרי הנביאים, כפי הסמכות שה' נתן להם.

אנו מאמינים לכל הכתוב בספרי הנביאים, לאחר שחכמי ישראל באותם דורות אישרו את נבואות הנביאים, ועם ישראל קיבל את סמכותם.

בברכה,
דניאל בלס