הלכות ומנהגים
באיזה שלב בשידוך בחורה צריכה לספר שהיא לא בתולה?
- כ"ו טבת התשפ"א
שאלה
שלום הרב, רציתי להתייעץ.. אני בחורה חרדית בת 21 בשידוכים, כרגע נפגשת עם בחור, אנחנו כבר לקראת פגישה רביעית, ומתלבטת מתי לספר לו שאני לא בתולה.. בעבר ירדתי מהדרך ועשיתי שטויות אמנם אני כבר כמה שנים לא במקום הזה אבל אני יודעת שאני חייבת לספר לו.. הוא גם בערך בסגנון שלי בחור פתוח שגם בעבר היתה לו ירידה אני כמעט בטוחה שגם הוא היה במקום הזה ככה שזה אמור להיות יותר קל לספר אבל בכל זאת מתלבטת מתי הזמן הנכון לפתוח את זה ומה בדיוק להגיד? אשמח לעצה. תודה רבה
תשובה
שלום רב,
אם בעיקרון היית חרדית כל השנים, הרי הבחור לא אמור להעלות בדעתו דבר כזה, ולכן את צריכה לספר לו מכמה טעמים כמבואר במקורות. כמובן שאין זה מדרכי הצניעות שאת בעצמך תספרי לו על כך, ומידע כזה צריך למסור דרך השדכנית וכיוצא בזה.
אך אם בשנות בחרותך הייתה תקופה שלא שמרת תורה ומצוות, וידוע לבחור על כך, יתכן ואינך צריכה לספר לו, כי הוא יכול לשער זאת לבד, אלא אם כן הוא שואל במפורש, שאז צריך לומר לו את האמת.
באופן הראשון הנ"ל צריך ליידע את הבחור בטרם סגירת השידוך. ובדרך כלל נכון לספר אחרי כמה פגישות כשרואים שזה רציני והכיוון חיובי. עצה טובה ליידע את השדכנית כבר עכשיו, ובהכירה את שני הצדדים וכל הפרטים, תוכל לקבל החלטה מושכלת מתי נכון לספר לו.
מקורות: יש דעות שיש לחוש בזה למקח טעות - יעויין שלחן ערוך אבן העזר (סימן סז סעיף ה), חלקת מחוקק ובית שמואל שם, ומה שהאריך בזה בשו"ת יביע אומר חלק ב' (חלק אבן העזר סימן ט).
אמנם הגרי"ש אלישיב זצ"ל בספרו קובץ תשובות חלק א' (סימן קנט) כתב שאין לחוש שכל החיים יחיו בלי קידושין, כי אין אדם עושה בעילתו בעילת זנות, אולם משני טעמים אחרים צריכה להודיע לחתן: א. שהרי מן הדין אין לה כתובה, והכתובה שהוא כותב לה אין לזה ערך, נמצא שהם חיים בלי כתובה. ב. לפי מה שכתב הרמב"ם (הלכות מכירה פרק יח הלכה א) "אסור לרמות את בני אדם, היה יודע שיש בממכרו מום יודיעו ללוקח", ובקרית ספר כתב, "אסור לרמות, ונראה דהוי דאורייתא". ואין לך רמאות וגניבת דעת גדולה מזו, ובפרט שהמדובר הוא מחוג בני תורה שנפשם סולדת מזה. ע"ש. וכן כתב בשו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק ד' (סימן קיח ד"ה ובדבר) שצריכה לספר לחתן.
ובאיזה שלב צריכה לספר - בשו"ת אגרות משה (שם) כתב, שאינה צריכה להגיד לו בראיה והכרה דפעם ראשונה שעדיין לא ידוע אם ירצה בכלל השידוך וכו', ורק אחרי שיודעת שרוצה לישא אותה בבירור שכבר אמר לה ודיבר בדבר הנישואין צריכה לומר וכו'. ע"ש. ובשו"ת ישא יוסף חלק אבן העזר (סימן יג אות ד) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שהסכים דאפשר להימנע מלספר בתחילת השידוך, אבל בשלב מאוחר יותר לפני גמר השידוך חייבים לספר ואסור להעלים הדבר. ע"ש.
ומש"כ שאם הייתה תקופה שלא שמרת תורה ומצוות וכו', יעויין שו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן שנט) וחלק ה' (סימן שמ).
ברכה והצלחה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il