חברה והשקפה

איך ירובעם חטא שהיה כפי הנראה בתחילת הסיפור כצדיק גמור

  • כ"ז טבת התשפ"א

שאלה

במלכים נאמר על ירובעם שהיה המלך הראשון בישראל לאחר היקרעות הממלכה המאוחדת שלא הלך בדרך ה וחטא והחטיא בע"ז , עכשיו ישלי שאלה, הרי ירובעם היה לא סתם אדם מן השורה, הוא היה יוצא דופן במעמדו הרוחני שכן הוא האדם שהוכיח את שלמה המלך על כך שסר מדרך ה, וממה שידוע לי ברוב המקרים האדם שהוכיח את המלך על חטאיו היה הנביא וירובעם לא היה נביא, אז אפשר להסיק מכך על דרגתו הרוחנית הגבוה, ובנוסף הוא מונה על ידי הקבה למלך על ישראל שזה גן מעיד על דרגה רוחנית מאוד גבוה שכן לא כל אחד יכול להיות מלך. ואז מסופר שחשש שבעת העלייה לרגל העם יסור ממנו ויבקש את רחבעם למלך עליהם, אז התייעץ עם יועציו שייעצו לו להציב עגלי זהב שיעבדו אותם במקום לעלות לרגל וכך לא יסורו ממנו, הדבר נשמע לי טיםה הזוי שמלך כלכך ירא שמיים מבצע חטא שכזה ו, בפירוש רש"י נאמר שבעת העלייה לרגל רק מלך מיהודה יכול לשבת בעזרה ואילו מלך אחר לו , וחשש שיהיה לו לביזיון ויסורו ממנו לכן חטא בעז, אך זה קשה לי להבין שהרי למה זה היה לו לביזיון? משום שהתורה אומרת שרק מלך יהודה יכול לשבת משמע הוא מחוייב לצו התורה שהרי אם היה מורד בתורה לא היה חושש מזה, אז אם הוא מחוייב לצו התורה איך חטא בחטא שהתורה אמרה עליו ייהרג ובל יעבור ואילו על לעמוד בעזרה היה מקשיב?

תשובה

שלום וברכה

שאלה קשה ועל כך אמרו חכמים שכל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו, היצר הרע עובד על כל אחד אף שהוא גדול מאוד ומשכנעו בכל דרך לחטוא בפלפולים קשים.