אמונה

מדוע לחילוני ללכת לסמינר

  • כ"ח טבת התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב, כיצד ניתן לבוא לחילוני בטענה שילך לסמינר להוכחת אמיתות התורה, הרי באותה טענה ניתן לבוא לאדם דתי ללכת לסמינר של חילוניים - תודה רבה יובל

תשובה

ס"ד

שלום וברכה,

עניין זה הוסבר בהרחבה במאמר: "חילוני או יהודי":

חלק א':

https://www.hidabroot.org/article/216677

חלק ב':

https://www.hidabroot.org/article/216987

סיפור מפורסם על החזון אי"ש, מספר שכינה את החילונות בשם "עגלה ריקה", ואת היהדות בשם "עגלה מלאה". ביטוי זה לא נועד לזלזל, אלא להסביר נקודת חילוק מהותית בין השניים:

החילונות אינה מציעה ערכים חיוביים כלשהם, ואינה דורשת אמונה כלשהי. להיפך, כל מה שמגדיר את החילונות, הוא חוסר אמונה ומה שאין בה (המילה "חילוני" היא מלשון חול, חולין, כלומר שאיננו דתי). החילונות מוגדרת על פי מה שאיננה, ולא על פי מה שיש בה.

אדם יכול להיות חילוני, בין אם הוא דוגל בדמוקרטיה או בקומוניזם, בין אם הוא מאמין בכוח עליון או שולל, בין אם הוא נשמע לחוק או מתנגד לו, בין אם הוא בעד הומניזם או נגדו, בין אם הוא בוחר בשכל או ברגש. חילוניות מוגדרת אך ורק על פי חוסר-ערך דתי.

נסה להגדיר חילונות בלי להשתמש במילה "לא", ותמצא שהדבר בלתי אפשרי.

היהדות לעומת זאת היא עגלה מלאה - בי"ג עיקרי אמונה, בערכים של עשרת הדברות, של אמונה בה', של כיבוד אב ואם, של צדקה, של איסור לשון הרע, וכל תרי"ג מצוות.

עגלה מלאה תמיד קודמת לעגלה ריקה. כי לעגלה מלאה יש מה להציע.

ליהודים שומרי תורה ומצוות, יש מה להציע.

לחילונות אין מה להציע, אלא רק מה לשלול.

בנוסף לנאמר,

קיים חילוק נוסף שדורש מהחילונות לשמוע ליהדות, ולא להיפך:

היהדות היא הקרקע שמגדירה את זהותנו היהודית בישראל. גם מי שמגדיר עצמו בתואר "חילוני", למעשה רואה את עצמו כיהודי. אך מהו יהודי ללא יהדות? היהדות היא שמגדירה את זהותנו.

החילונות ניסתה להתחמק מדרך אבותינו, מן המסורת שמגדירה אותנו, אך בכך היא שומטת את הקרקע שעליה היא יושבת.

היהודי שומר היהדות, מזכיר ליהודי הרחוק מיהדות - את דרך אבותינו. לכל יהודי יש חובה להכיר את יהדותו, כי הוא הזיכרון המשותף לנו כעם, והוא גם מה שמגדיר את זהותנו היהודית בהווה.

החילוניות איננה זהות, ואינה דבר המשותף לבני עמנו, ולכן אין בהתעסקות בה שום חובה או זכות.

בברכה,
דניאל בלס