תפילה וברכות

כמה שאלות לגבי עניית אמן

  • כ"ח טבת התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב, אשמח לדעת מה דעת כבוד הרב בשאלות.

1-אם חזן מאריך בניגון בסוף ברכות הש"ץ למשל, צריך לשים לב להתחיל לענות אמן רק כאשר מסתיימת לגמרי המילה האחרונה של הברכה? השאלה קיימת בפרט כאשר הניגון של החזן הוא של סוף ברכה, וקשה לשים לב לפעמים שבעצם עוד לא נגמרה המילה האחרונה,

2-כשהחזן מאריך באמירת "ואמרו אמן" בסוף חלקי הקדיש לענות אמן כשמתחיל לומר "ואמרו אמן" כי זה לא הקדיש עצמו או לחכות לסוף "ואמרו אמן"?

3-אם החזן לא ממתין בין ברכה לברכה בחזרת הש"ץ או הקדיש, השומעים יכולים לענות אמן? או שבגלל שהחזן עומד מיד להתחיל כבר את הברכה הבאה אי אפשר כבר לענות על הברכה או חלק הקדיש הקודם? והאם כך ההלכה גם כאשר יוצא לשמוע אדם שמברך כמה ברכות ברצף ,כמו ברכות השחר למשל, (אך אני לא מתכוון לצאת ידי חובה בשמיעה ממנו כמו בברכת הקידוש למשל)?

4-כשעונים אמן יהא שמה רבה מברך וכו'.., צריך לומר ברצף את האמן והיהא שמה רבה או אמן ולהפסיק קצת ואז לומר את ההמשך?

5-לפעמים קורה כשאני שומע את הקידוש וההבדלה ותוך כדי שאני עונה אמן, המקדש כבר התחיל את הברכה הבאה, למשל ברכת מקדש השבת האם יצאתי די חובת ברכת מקדש השבת?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. צריך להיזהר בזה (משנה ברורה סימן קכד ס"ק לה).

2. אם הוא מאריך הרבה בואמרו אמן, יש לענות אמן מיד (שם).

3. אם זה קורה בחזרת הש"ץ אין לענות אמן (שם ס"ק לז), אולם במקרה שהמברך המשיך בברכה אחרת שאתה לא חייב לשמוע ממנו, צריך לענות אמן אם לא עבר שיעור זמן של תוך כדי דיבור מסיום הברכה (שו"ת בצל החכמה חלק ה' סימן יז).

4. כתב המשנה ברורה (סימן נו סק"ב) כשאומר העונה אמן יהא שמיה רבא, יפסיק קצת בין אמן ליהא שמיה רבא, כי תיבת אמן היא ענייה על השליח ציבור, ויהא שמיה רבא הוא מאמר בפני עצמו.

5. צריך להיזהר בזה מאוד, כי זה יכול לגרום שלא תצא ידי חובה (ראה משנה ברורה סימן קכד ס"ק לח).

בברכה,

הלל מאירס