אמונה

בחירה חופשית

  • ד' שבט התשפ"א

שאלה

שלום רב,
כידוע היהדות טוענת שכן יש בחירה חופשית לכל אדם..לא נתון לוויכוח.
נתון לוויכוח אולי מה זה "חופשית"...לא משנה זאת לא השאלה..

השאלה היא מפסוק ספציפי שלכאורה מראה שאין בחירה חופשית ואשמח לדעת איך זה מסתדר...
"לאדם מערכי לב, ומהשם מענה לשון"
בחירה חופשית היא לא רק במעשים, אלא גם בדיבורים..
לפי ההרצאה של הרב זמיר כהן - בנאדם יכול לתכנן לילה שלם לדוגמא מה להגיד בראיון עבודה...ומהשם מענה לשון..יוצא לו דברים אחרים לגמרי בראיון..מילים שהשם שתל לו בפה...
על פניו נשמע שאם השם שתל לו מילים בפה, אין לו ולו חצי בחירה...
ז"א שאם אפילו מישהו הלבין פני חברו ברבים...איך אפשר להגיד שאין לו חלק לעולם הבא כשהשם הוא זה ששתל לו את המילים בפה...?
תודה רבה..!

תשובה

שלום וברכה

ההסבר הוא פשוט. לאדם יש בחירה חופשית בענייני רוחניות והבחירה היא מוחלטת, כל מי שרוצה לחטוא יכול לחטוא בכל דבר שהוא קשור לרוחניות וכל מי שרוצה יכול לקיים מצוות ולעשות כל מה שהוא רוצה עד שהוא יכול להגיע להיות כמו משה רבינו.

בענייני גשמיות יש לאדם גבולות ואין לו בחירה כלל. כל מה שנגזר עליו רק זה מה שיקרה ואם לא מגיעה לו עבודה אז הוא ייכשל בראיון וזה רק בגלל שבורא עולם גזר עליו שאין לו עבודה.