חברה והשקפה

למה אנחנו פוחדים מהמוות?

  • ו' שבט התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
לפי היהדות, המוות הוא לא דבר רע, אפילו להפך- הגעה למימוש הייעוד שזה דבר משמח.
אם כך, מדוע ה' טבע בנו פחד כ'כ גדול מהמוות, תפיסה שזהו משהו רע, אבל על אדם שנפטר וכו'?
הדברים האלו יוצרים תחושה שהמוות הוא רע ונורא.
האם הפחד הזה הוא דבר חיובי על פי היהדות? או שמי שמפחד מכך שוגה בהסתכלות שלו?
אשמח מאד למענה.
תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה,

העולם הזה נקרא "עולם המעשה", כי הוא נועד לעשייה.

עובד טוב לא מבקש להיפטר מן העבודה, ולא מזלזל בעבודתו.

ירדנו לעולם הזה כדי לקיים תורה ומצוות, לעמוד בנסיונות, וכך לזכות לשכר בעולם הבא.

המטרה איננה למות, אלא לחיות ולהאריך ימים, כדי להגדיל שכרנו.

לכן התורה מצווה: "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" (דברים ד, טו). ואמרו חז"ל שהקב"ה נתן רשות לרופא לרפא, ולכן חולים צריכים להתרפא אצל רופאים, בנוסף לתפילה.

הפחד הוא דבר בריא, כאשר הוא אכן עוזר לאדם להתרחק מסכנות ולשמור על חייו.

הפחד אינו דבר בריא, כשהוא משתלט על האדם והופך לאובססיה.

אם אדם עשה את ההשתדלות המוטלת עליו ע"פ התורה, ובכל זאת מת בעל כורחו, הרי זו גזירה משמים, ואכן אינה דבר רע. פירוש הדבר שהשלים את תיקונו בעולם הזה, והיה זה לטובתו.

אך אדם לא עשה את ההשתדלות המוטלת עליו, סיכן את חייו וקירב את מיתתו, זו עבירה ודבר רע כי לא השלים את תיקונו, ואף פגע בתיקונו.

בברכה,

דניאל בלס