האם אני יכולה לתת צדקה בלי גבול?

  • י' שבט התשפ"א

שאלה

שלום וברכה!
האם אני יכולה להביא צדקה בלי גבול?
אני ספרדייה, רווקה.
אשמח לתשובה
תודה!

תשובה

שבוע טוב,

לפי מנהג הספרדים אם ידך משגת מותר לך לתת כמה צדקה שאת רוצה (שלחן ערוך יורה דעה סימן רמט סעיף א), ולפי מנהג האשכנזים אין לתת יותר מחומש כדי שלא יצטרך לבריות, ודווקא כל ימי חייו, אבל בשעת מותו יכול לתת כמה צדקה שהוא רוצה (רמ"א שם).

ויש עוד כמה אופנים בהם הדבר מותר גם למנהג האשכנזים: א. במקום פיקוח נפש, או אם באו לפניו עניים רעבים או ערומים, או שבויים. ב. אם בא עני לפניו ומבקש צדקה. ג. עשיר מופלג. ד. אם יש לו פרנסה קבועה שמשתכר בה כדי מחייתו ומעט יותר, מותר לו לפזר השאר לצדקה, אף אם הוא יותר מחומש. ה. אם יש לו די חייו, אזי למצות כיבוד אב ואם רשאי לתת יותר מחומש. ו. להחזקת התורה, מאחר שיש לו חלק בתורת הלומד והוא ככל עסק שבו הוא נעשה שותף. ז. מי שמבזבז כספו להבלים ולמותרות, יתכן שאצלו לא שייך האיסור לבזבז יותר מחומש.  ח. כשנותן בתור תיקון על חטאיו. ט. כשהכסף הגיע לידיו בלי יגיעה, וכגון שמצא מציאה, או שקיבל ירושה (יעויין מה שהביא בזה בספר באורח צדקה פרק א סעיף כ).

בברכה,

הלל מאירס