האם מותר להשקיע באגרות חוב?

  • י"ח שבט התשפ"א

שאלה

כפי שאני יודע לפי ההלכה אסור להלוות ברבית.
יש אפיק השקעה שנקרא אג״ח (אגרות חוב)
פירוש אגרות חוב:
איגֶרֶת חוב היא נייר ערך המהווה תעודת התחייבות לתשלום חוב. זהו מכשיר פיננסי בעזרתו לווים גופים שונים כסף. בהנפקת איגרת חוב, מקבל מנפיק האיגרת סכום כסף מרוכש האיגרת מראש, ומתחייב לרוב, בתמורה, לשלם לשיעורין את הסכום הנקוב, וכן רבית, במועדים עתידיים הנקובים בנייר.
אני הוא: ״רוכש האיגרה״.

תודה מאוד

תשובה

שלום רב,

1. מי שרוצה לרכוש אגרות חוב של מפעלים פרטיים הנושאות רבית צריך לעשות שטר היתר עיסקא. והמלווה והלווה צריכים להבין איך עובד ההיתר עיסקא כדי שלא לעבור על איסור רבית.

ראה https://www.hidabroot.org/question/280652

2. באגרות חוב ממשלתיות הנושאות רבית יש מקום להקל לקנותם אף בלא היתר עיסקא. ומכל מקום לכתחילה ראוי שיעשה על פי היתר עיסקא (תורת רבית פרק יז סעיף לח).

3. מותר לכתחילה לרכוש אגרות חוב מממשלות זרות, ואין צורך בשום היתר עיסקא, שהרי מותר להלוות לגוי ברבית (שלחן ערוך ורמ"א יורה דעה סימן קנט סעיף א).

בברכה,

הלל מאירס