חגים ומועדי השנה

כמה יין מותר לשתות בערב פסח?

  • י"ט שבט התשפ"א

שאלה

האיסור לשתות קצת יין בערב פסח אך לא הרבה. א) מה השיעור של קצת ומה השיעור של הרבה? ב) איך זה יתכן. הרי בשביל לשתות הרבה שותים קודם כל קצת. ואחרי כן עוד קצת. ועוד... עד שמגיעים להרבה. ג) מה בקשר ליין של קידוש וברכת המזון? תודה

תשובה

שלום רב,

אכן יש איסור לשתות מעט יין בערב פסח משעה עשירית ולמעלה, כי צריך לאכול את המצה לתיאבון, והיין סועד (גורם לתחושת שובע). אבל יין הרבה מותר כי אדרבה גורר תאוות המאכל (שלחן ערוך סימן תעא סעיף א).

ולשאלותיך - א. המשנה ברורה (שם סק"ו) כתב, שמסתבר שבפחות מכוס או על כל פנים מרוב כוס לא סועד - ומותר. ושם (סק"ז) כתב, ושתי כוסות של רביעית או רובן יש לחשוב להרבה ומותר. אלא שכתב (סק"ח) שמכל מקום לא ישתה כל כך עד שיהא שבע כי ודאי יקלקל תאות המאכל וגם יוכל להשתכר ויתבטל מצות הלילה. ב. זה בדיוק העניין שאם שותה הרבה יין, הטבע הוא שזה גורר תאוות המאכל. ג. כרגיל.

בברכה,

הלל מאירס