תפילה וברכות

האם מותר לענות לקדיש בברכות קריאת שמע?

  • כ' שבט התשפ"א

שאלה

שלום לרב,
אם התחלתי את ברכת 'יוצר אור' האם מותר לי לענות אמן של כל הקדיש כולל יהא שמיה רבה עד דאמירן בעלמא?
תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים באמצע קריאת שמע וברכותיה יכול לענות "אמן יהא שמיה רבא" רק עד "עלמיא יתברך" ולא עד "דאמירן בעלמא". אמנם בבין הפרקים (דהיינו בין ברכה לברכה או בין פרק לפרק) של קריאת שמע וברכותיה יכול לענות עד "דאמירן בעלמא" (הלכה ברורה סימן סו סעיף ט), ולפי מנהג האשכנזים בכל האמור יכול לענות רק עד "דאמירן בעלמא" ולא יאמר "יתברך" (משנה ברורה שם ס"ק יז).

לפי מנהג הספרדים יכול לענות לחמישה אמנים ראשונים של הקדיש, דהיינו אחר "יתגדל ויתקדש שמיה רבא", ואחר "ויצמח פורקניה ויקרב משיחיה", ואחר "בעגלא ובזמן קריב ואמרו אמן", ואחר "שמיה דקודשא בריך הוא", ואחר "דאמירן בעלמא ואמרו אמן". ויש אומרים שאחר "ויצמח פורקניה ויקרב משיחיה", וכן אחר "שמיה דקודשא בריך הוא" אין לענות. והמיקל בזה יש לו על מה שיסמוך (הלכה ברורה שם סעיף י), ולפי למנהג האשכנזים יכול לענות רק לאמן שלאחר "דאמירן בעלמא", אך לשאר האמנים אין לענות (משנה ברורה שם).

בברכה,

הלל מאירס