מתי נוטלים ידיים בכלי? ומתי מברכים על הנטילה?

  • כ"ב שבט התשפ"א

שאלה

ב"ה
שלום רב,
רציתי אפשר בבקשה שהרב יגיד לי את כל הפעמים שנוטלים ידיים מתי בכלי ומתי ללא כלי מתי מברכים על הנטילה ומתי לא. גם אם זה פשוט או מובן מאליו.
תודה רבה מראש על הכל.

תשובה

שלום רב,

בנטילת ידיים בבוקר, לכתחילה טוב להקפיד על כלי (ראה שלחן ערוך ורמ"א סימן ד סעיף ז ומשנה ברורה שם), ויש לברך על נטילת ידיים (שלחן ערוך שם סעיף א).

בנטילת ידיים לסעודת לחם חייבים להקפיד על כלי (שלחן ערוך סימן קנט סעיף א), ויש לברך על נטילת ידיים (שם סימן קנח סעיף א).

בנטילת ידיים אחרי השירותים, מעיקר הדין אין צורך בכלי, והמחמיר ליטול עם כלי תבוא עליו ברכה.

ראה https://www.hidabroot.org/question/260806

ואם עשה צרכיו, יש לברך אחר כך אשר יצר (שם סימן ז סעיף א), ואם נכנס לשירותים ולא עשה צרכיו יטול ידיים בלא ברכה (ראה משנה ברורה סימן ד סק"מ).

בנטילת ידיים לאחר תספורת או גזיזת ציפורניים וכן בכל נטילת ידיים שעושים כדי להעביר את הרוח רעה - אין צורך בכלי. והמחמיר קדוש יאמר לו. ואין לברך על נטילה זו.

ראה https://www.hidabroot.org/question/260887

ובנטילת ידיים שהיא משום נקיות כגון אחרי שנוגעים בגוף או בנעליים אין צורך בכלי, ואין לברך על הנטילה.

בברכה,

הלל מאירס