שבת

מטריה בשבת

  • כ"ט שבט התשפ"א

שאלה

ע"פ השיעור של כבוד הרב אופיר מלכא, פתיחת מטריה בשבת היא משום עובדין דחול ולא משום אוהל כי הטכנולוגיה התפתחה וזה נחשב רק סידור דבר קיים. אם כן אין כאן איסור. הרב מביא לדוגמא שימוש באופניים. אבל זה ע"פ רוב מדובר בהנאה ואילו מטריה נועדה למנוע צער ואף התקררות וחולי. נראה שזה גם פוגע במצוות עונג שבת שהיא מצוות עשה, ועשה דוחה לא תעשה כאשר לא נעקר כל הלא תעשה ויתר האיסורים נשמרים. האם לא נראה על פניו שיש מקום להתיר ורב הנזק על התועלת במניעה?
איציק

תשובה

שלום וברכה

הפוסקים דנו בדבר וידעו שמדובר בחשש צינה וחולי ובכל זאת קבעו שהדבר אסור ואין להתיר כלל. אפשר להינצל מהגשם על ידי מעיל ועוד ועוד.

 מצוות עונג שבת לא דוחה את איסור עובדין דחול ואין לזה קשר לעניין עשה דחה ל"ת.