תפילה וברכות

האם יש תימנים שנהגו לברך שתי ברכות על התפילין?

  • ז' אדר התשפ"א

שאלה

שלום רב,
רוב תודות על התשובה לגבי מה שנהגו התימנים בברכת התפילין.
ביקשתי, אשמח ואודה מאוד לנימוק.
זה לא פשוט לעבור ממנהגו או הנחייתו של סבא זצ"ל אחרי כל כך הרבה שנים.
יכול להיות שסבא תימני ונהג לברך שתי ברכות?
אני לא זוכר בוודאות אבל אם נהגתי כך כל השנים כנראה זה היה מבוסס. בנוסף, נכד אחר לאותו סבא זוכר גם כן שתי ברכות וטוען שהוא ממשיך כך, מה מזיק שתי ברכות? לדבריו..
אשמח לתשובה מפורטת ומנומקת
מחילה על הטרחה
תודה רבה
רוני

תשובה

שלום רב,

חוץ ממה שהבאתי בתשובה הקודמת מהרב יצחק רצאבי שליט"א בספר שלחן ערוך המקוצר חלק א' (סימן ט סעיף טו) שמנהג התימנים לברך על התפילין ברכה אחת. כך - להבדיל בין חיים לחיים - כתב גם הרב שלמה קורח זצ"ל בספר עריכת שולחן חלק אורח חיים חלק א' (סימן כה סעיף ז) וזה לשונו: מנהגינו לברך על תפילין של יד ולפטור בברכה זו גם תפילין של ראש. ואין לשנות מנהג אבות ולברך שתים כמנהג ק"ק אשכנז. ע"כ. גם דיברתי עם תלמיד חכם תימני, וגם הוא אמר, שלא שמע מעולם שיש תימנים שמברכים שתי ברכות.

ובדבר הטענה מה מזיק לברך שתי ברכות, ראשית, הרי על כל אחד מוטלת החובה לאחוז במנהג אבותיו. שנית, יש בזה חשש ברכה לבטלה, כי דווקא אצל האשכנזים שנהגו אצלם משנים קדמוניות לברך שתי ברכות, שייך הכלל "במקום מנהג לא אומרים ספק ברכות להקל" (ראה תרומת הדשן סימן לד), אולם אצל מי שלא קיים מנהג זה, שוב חל עליו הכלל של "ספק ברכות להקל".

בברכה,

הלל מאירס