כמה שאלות כלליות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד
אא

שאלה

שלום כבוד הרב! 1. ישנו פרק (אני לא זוכרת איזה) שכתוב בסופו "כלו תפילות דוד בן ישי".. אבל ספר התהלים ממשיך.. אז ע"י מי נכתבו שאר המזמורים 2. האם כאשר אומרים לדוגמה תודה לאל אז צריך להגיד קל וכמו כן צבאות צריך להגיד צבקות 3. מדוע כאשר שמים נעליים צריך קודם לשים את שמאל ואז ימין.. וכאשר מכפתרים חולצה צריך לכפתר מלמטה וכדי להוריד אותה צריך לפתוח את הכפתורים מלמעלה 4.מה הכוונה בפסוק "רוממות אל בגרונם וחרב פיפיות בידם" תודה רבה על תשובתך! ישר כוח על עבודתכם!

תשובה

שלום וברכה

א. דוד המלך הוא זה שכתב כל ספר תהילים, וכמבואר בתלמוד (בבא בתרא יד ב), ויש כמה ביאורים לשאלה למה א"כ כתוב בסוף פרק עב `כלו תפילות דוד בן ישי`: 1. בתלמוד (פסחים קיז א) מבואר בדרך דרש כך: "תניא, היה רבי מאיר אומר, כל תשבחות האמורות בספר תהילים, כולן דוד אמרם, שנאמר כלו תפלות דוד בן ישי, אל תיקרי כלו, אלא `כל אלו`.

2. רש"י (תהילים שם) פי` על פי הפשט, שאכן בפרק זה נגמרו כל תפילותיו של דוד המלך, ואע"פ שהפרקים שאחרי זה גם הן יצירותיו של דוד ברוח קודשו, מכל מקום הפרק הזה נאמר בסוף ימיו בשעה שהמליך את שלמה, וכמבואר מכוונת כל הפרק, ובפרק זה סיים את שירותיו ותפילותיו להקב"ה, ולכן סיים בלשון זה `כלו תפילות דוד בן ישי`, אלא שאחר כך בשעה שסידר את סדרי הפרקים נקבע פרק זה בסוף ספר שני.

3. ויש ביאור קדוש נוסף מאחד מגדולי החסידות בספר מאור ושמש (פרשת משפטים) וזה לשונו: "נוכל לפרש שהנה כתוב ברוך ה` אלוהי ישראל מן העולם ועד העולם כלו תפלות דוד בן ישי, ופירש הרד"ק כי דוד המלך ע"ה היה מתפלל על כל העניינים שצריכים ישראל עד ביאת משיחנו על החולים שיתרפאו ועל הבריאים שלא יחלו ועל פרנסתם שיתברכו, ולבטל מהם כל הגזירות קשות. ולעתיד כשיבוא משיח צדקנו במהרה בימינו אז יתבטלו כל הדינים ולא יצטרכו עוד להתפלל על שום דבר כי אז יתקיימו בישראל כל הטובות והנחמות שהתנבאו הנביאים על בית ישראל, וזהו כוונת הכתוב:

ברוך ה` אלוהי ישראל מן העולם ועד העולם, פירוש, לעתיד כשיודו כל האומות שהוא יתברך שמו הוא מלך על כל העולם, ואז יתבטלו כל הדינים ולא יצטרכו ישראל עוד לתפלת דוד המלך ע"ה, וזהו, כלו תפלות דוד בן ישי, שאז יהיה לישראל כל טוב". ב. כן, כך ראוי לנהוג, ובספרים הק` הזהירו על כך מאוד, להימנע מהזכרת שמות קודש שלא באמצע תפילה או לימוד. כך צריך לנהוג בשם `(א)קל` וכך בשם `אלו(ה)קים` וכך גם בשם `צב(א)קות`, וכן בשם `ש(ד)קי`. ג. כל מה שאדם לובש, שיש בפריט הלבוש צד ימין וצד שמאל יש להקדים ללבוש את צד הימין, ואח"כ את הצד השמאלי.

וזאת מכיון שהימין חשובה יותר מהשמאל, וגם על פי קבלה יש להגביר תמיד את צד הקדושה שמסמל אותה צד ימין, על צד הטומאה שמסמל אותה צד השמאל. חוץ מפריטי לבוש שיש בהם קשירה, כמו נעליים וכדומה, בהן יש להקדים את קשירת הצד השמאלי על הצד הימני, מאחר והתורה החשיבה לעניין קשירת התפילין, את היד השמאלית, שדוקא עליה מניחים את התפילין, ולכן נוהגים כך בכל עניין של קשירה להקדים את השמאלי לפני הימני.

האניין שכתבת לגבי הכיפתור מלמטה כלפי מעלה, אינני יודע מדבר כזה, ולפי ידיעותי לא מופיע דבר כזה במקורות. ד. האם את מתכוונת לפירוש חז"ל זה המופיע בתלמוד (מסכת ברכות דף הא). "אָמַר רַבִּי יִצְחָק, כָּל הַקּוֹרֵא קְרִיאַת שְׁמַע עַל מִטָּתוֹ, כְּאִלּוּ אוֹחֵז חֶרֶב שֶׁל שְׁתֵּי פִּיּוֹת בְּיָדוֹ [להרוג את המזיקים], שֶׁנֶּאֱמַר, (תהילים קמט) "רוֹמְמוֹת אֵל בִּגְרוֹנָם וְחֶרֶב פִּיפִיּוֹת בְּיָדָם".

מַאי מַשְׁמַע אָמַר מַר זוּטְרָא, וְאִיתֵּימָא רַב אַשִׁי, מֵרֵישֵׁיהּ דְעִנְיָנָא, דִּכְתִיב, (תהלים קמט) "יַעַלְזוּ חֲסִידִים בְּכָבוֹד, יְרַנְּנוּ עַל מִשְׁכְּבוֹתָם", וּכְתִיב בַּתְרֵיהּ, (שם) "רוֹמְמוֹת אֵל בִּגְרוֹנָם וְחֶרֶב פִּיפִיּוֹת בְּיָדָם". וְאָמַר רַבִּי יִצְחָק, כָּל הַקּוֹרֵא קְרִיאַת שְׁמַע עַל מִטָּתוֹ, מַזִּיקִין בְּדֵלִין מִמֶּנּוּ. בהצלחה - מנשה ישראל


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה