תפילה וברכות

חשיבות ברכת המזון

  • י"ג אדר התשפ"א

שאלה

שלום,
קראתי שלקריאת ברכת המזון בכוונה חשיבות רבה.
אודה לקבלת מענה למספר שאלות בנוגע לברכה:
1. אם אכלתי לבד, האם עלי לקרוא את מזמור סז ואת הקטע שאחריו או שעלי להתחיל בברכה עצמה?
2. למה ישנן אותיות בברכה שאמורות להיאמר בדגש אך הן כתובות ללא דגש? למשל, "בהתר ולא באיסור". באות 'ב' במילה 'בהתר' מופיע דגש כנדרש אולם באות 'ב' במילה 'באיסור' לא מופיע דגש. וכך גם במילים "בנחת ולא בצער".
3. לעיתים, הורי הטובים שולחים לי אוכל - הכולל שיעור לחם במידה המחייבת קריאת ברכת המזון. ואת האוכל אני אוכלת בביתי. האם עלי לברך ברכת האורח?
ואם קיבלתי מהם אוכל ואכלתי בביתי, והוספתי לארוחה לחם מביתי, בשיעור המחייב קריאת ברכת המזון, האם עלי לקרוא ברכת האורח?
4. מתי קוראים את השורה המתייחסת ל'מועדים'?
5. כתוב בברכה שביום שמתפללים מוסף וכן במוצ"ש אומרים "מגדול". באילו ימים מתפללים מוסף?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

1. קריאת פרק זה אינה חובה. אולם נהוג לאומרו גם ביחיד.

2. לפי כללי הדיקדוק לא תמיד ב בראש התיבה היא דגש תלוי בתנועה במילה הקומת.

3. לא חבוה אבל תמיד ראוי לברך את מי שנתן לך את האוכל ותבורכי גם את בכל הברכות.

4. בכל חג וחג את התוספת המתאימה. (אולי לא הבנתי נכון את השאלה. אם משהו לא ברור את מוזמנת לשאול שוב.)

5. שבת וראש חודש פסח שבועות סוכותשמחת תורהראש השנה יום כיפור.