חגים ומועדי השנה

איך היה מותר לאסתר ליהנות מבית המן?

  • ט"ז אדר התשפ"א

שאלה

במגילת אסתר מסופר על הסיפור שקרה לפני כן, עם מרדכי והמן
המן נשאר ללא מזון, והוא התחנן למרדכי שיתן לו מזון, וכן כתב לו שהוא עבד שלו
והסיפור ידוע בהרחבה

ידוע שיש ציווי למחות את זכר עמלק, וכן ידוע שהמן הוא מזרע עמלק
השאלה היא למה מרדכי היהודי לא הרג את המן עוד אז?
מרדכי היה ראש סנהדרין גם כן, ומלמד שהיה אז אפשרות לקיים את המצווה הזאת שהיא גם כן מדאורייתא

וגם אם כן יש תירוץ לזה, איך היה ניתן להשתמש בביתו של המן?
שכן כתוב במגילת אסתר (ח א) שלאחר מות המן אחשורוש נתן את בית המן לאסתר.
והרי צריך למחות את זכר עמלק
איך היא משתמשת בביתו?

תודה רבה מראש
אילן חן

תשובה

שלום רב,

1. כנראה בתנאים שהיו קיימים אז, לא היה שייך להורגו ללא סיכון חיי עצמו, והרי אין צריך למסור הנפש עבור מצווה זו.

2. שאלה יפה, ותירץ רבי יצחק בנימין וואלף אב"ד לנצבורג זצ"ל (חי לפני למעלה מ-300 שנה) בספר נחלת בנימין (מצוה קו סק"ו) כי רכוש המן נטהר על ידי אחשורוש, כי הרוגי מלכות נכסיהם למלך (ראה מסכת סנהדרין דף מח עמוד ב), וזכה בהם אחשורוש, ואז יצא מכלל שלל עמלק, והותר לאסתר. וכ"כ בספר חזון עובדיה פורים (עמודים שכד-שכה), והביא שכן כתב רבי ירוחם פישל פרלא זצ"ל בחיבורו על ספר המצוות של רבי סעדיה גאון חלק א' (עשה נט-ס, דף רסב ע"ב).

בברכה,

הלל מאירס