חגים ומועדי השנה

האם סיום על מסכת ירושלמי פוטר מתענית בכורות?

  • י"ט אדר התשפ"א

שאלה

האם אפשר לעשות סיום מסכת בתענית בכורות על מסכת ירושלמי? מקורות בבקשה. תודה מראש

תשובה

שלום רב,

נראה פשוט שסיום מסכת מתלמוד ירושלמי פוטר מתענית בכורות, וכבר נשאל האדמו"ר מליובאוויטש זצ"ל בספר שערי הלכה ומנהג חלק אורח חיים חלק ב' (סימן קצז) על אלו שמדייקים לעשות סיום על המסכתות של תלמוד בבלי בלבד כדי לאכול בשר בתשעת הימים וכיוצא בזה, מכיון שכל המסכתות של התלמוד ירושלמי אינם בשלימותם לגמרי, שהרי ישנם כמה וכמה ענינים שנשארו בקושיא וכו', ולא הוגה וכו', וממילא חוששים הם שסיום מסכת בירושלמי אינה באופן ד"שלים מסכת", והשיב, דבר זה הוא חידוש גדול אצלי וכו', ולכאורה בטח יכולים לעשות סיום על מסכת בתלמוד ירושלמי. ע"ש בדברי קדשו.

בברכה,

הלל מאירס