תפילה וברכות

האם צריך לומר ברכת האורח כשבעל הבית נמצא בכלא?

  • כ"א אדר התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
אם אני מגיע למקום שבעל הבית בכלא ואני אוכל שם סעודה עם לחם האם בברכת המזון אני צריך לברך ברכת האורח כרגיל או בלשון נקבה כי כרגע האישה היא בעלת הבית?
קראתי שאחד השואלים שאל את הרב שאלה דומה רק שהאישה אלמנה והרב ענה שמברכים בלשון נקבה כי הבעל נפטר אשמח לדעת איך קוראים את הנוסח בלשון נקבה?
תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

אין חיוב לומר ברכת האורח כשבעל הבית לא נמצא שם, ומכל מקום טוב ונכון לומר ברכת האורח גם באופן זה.

כשבעלת הבית היא אישה, זה אותו נוסח, רק יש לשנות מלשון זכר ללשון נקבה.

מקורות: דעת החיי אדם (כלל מו בנשמת אדם) והשלחן ערוך הרב (סימן רא סעיף ד) שאין חיוב לומר ברכת האורח כשבעל הבית אינו נמצא שם. אולם דעת רבי אליעזר פאפו זצ"ל בספר חסד לאלפים (סימן רא סעיף יז) שאפילו אם אוכל יחידי שלא בפני בעל הבית, צריך לומר ברכת האורח. וכן מפורש יוצא מדברי האור לציון חלק ב' (פרק מו סעיף לג).

בברכה,

הלל מאירס