תפילה וברכות

האם אישה יכולה להתפלל תפילת נדבה?

  • כ"ג אדר התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
לפי הספרדים.
האם אישה יכולה להתפלל תפילת נדבה?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בזמנינו לא מתפללים תפילת נדבה ללא צורך, וכמו שכתב השלחן ערוך (סימן קז סעיף ד) הרוצה להתפלל תפילת נדבה, צריך שיהא מכיר את עצמו זריז וזהיר ואמיד בדעתו שיוכל לכוון בתפילתו מראש ועד סוף, אבל אם אינו יכול לכוון, קרינן ביה "למה לי רוב זבחיכם", והלוואי שיוכל לכוון בשלוש תפילות הקבועות ביום.

ורק במקרים שיש ספק אם אדם יכול להתפלל, משתמשים בעצה זו של תפילת נדבה, כגון מי שלא התפלל שחרית עד סוף ארבע שעות במזיד, שנחלקו הפוסקים אם גם באופן זה יכול להתפלל שחרית שלא בזמנה, אז כדי לצאת מכל חשש, טוב ונכון שיעשה תנאי לפני התפילה, שאם הוא חייב בתפילה זו הוא מתפלל לשם חובה. ואם לא, כוונתו להתפלל לשם נדבה (משנה ברורה סק"ו, ושו"ת יחוה דעת חלק ז' סימן טו).

ויש לדעת שאי אפשר להתפלל מוסף בנדבה, וכן בשבת ויום טוב אי אפשר להתפלל נדבה (שלחן ערוך סימן קז סעיף א).

ובכל האמור אין חילוק בין איש לאישה.

בברכה,

הלל מאירס