האם אפשר לברך על אור הברק?

  • כ"ז אדר התשפ"א

שאלה

כשרואים רק את האור של הברק ולא את הברק עצמו, מותר עדיין לברך את הברכה שעל הברק? תודה

תשובה

שלום רב,

גם באופן זה אפשר לברך.

מקורות: שו"ת מנחת שלמה חלק ב' (סימן ד אות לד, וכן הוא בהליכות שלמה חלק א' פרק כג בדבר הלכה אות לט) שאף אם ראה רק את אור הברק, ולא את הברק עצמו, מברך ברכת הברק, וכן מנהג העולם, מפני שגם ע"י האור הזה האדם מתרגש ורואה בכך מעין מעשה בראשית. וכן פסקו בשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ב (סימן כא) ובשו"ת אז נדברו חלק ו' (סימן כג אות ב) ובשו"ת רבבות אפרים חלק ד' (עמוד קלא, ד"ה ונשאלתי) ובשו"ת שבט הקהתי חלק ג' (סימן שלז אות ז) ובספר אמת ליעקב (סימן רכז) ובספר חוט שני שבת חלק ב' (עמוד שג) ובספר חזון עובדיה ברכות (עמוד תסו). וכן הביא בשו"ת אבני ישפה חלק ד' (סימן לו ענף ג) בשם הגר"ש וואזנר והגרב"צ אבא שאול זצ"ל.

ואמנם האבני ישפה שם דעתו שאין לברך. ושכן הסכים אתו גאון אחד (והכוונה להגרי"ש אלישיב זצ"ל וכמו שרמז בהקדמה לספרו). וכן כתבו בשו"ת משנה הלכות חלק י"ט (סימן כג) ובספר ברכת ה' חלק ד' (פרק ג הערה 46) שאין לברך. ובספר דולה ומשקה (עמוד קלא-קלב) הביא תשובת הגר"ח קניבסקי שליט"א שספק ברכות להקל. ע"ש. מכל מקום דעת רוב הפוסקים שיש לברך, וכן הוא מנהג העולם וכנ"ל, ובמקום מנהג לא אומרים ספק ברכות להקל, וכמו שכתב בשו"ת תרומת הדשן (סימן לד).

בברכה,

הלל מאירס