למה נשים לא לובשות כיפה?

  • ה' ניסן התשפ"א

שאלה

אשמח לקבל הסבר למה נשים לא לובשות כיפה? תודה.

תשובה

שלום רב,

שאלה טובה, שהרי כיסוי הראש בכיפה מסוגל ליראת שמים, כדברי הגמרא במסכת שבת (דף קנו עמוד ב) שאמו של רב נחמן בר יצחק אמרה לו כסה ראשך כדי שתהיה עליך יראת שמים. ע"ש. ואם כן צריך ביאור מדוע לא נהגו נשים לשים כיפה, וכי הן אינן זקוקות ליראת שמים?

ומצאנו הסבר לכך בדברי רבנו החתם סופר זצ"ל בחידושיו למסכת נדרים (דף ל עמוד ב) שכתב, זה שבזמננו מקפידים מאוד מאוד מבלי לגלות ראש, ומחשיב את המגלה לפושע, לא נהגו אבותינו כן מטעם פרישות ויראת שמים, דאם כן נשים פנויות גם כן, כי לענין זה אין לחלק וכו'. אלא על כרחך לא מטעם חסידות הנהיגו כן אלא מעיקר הדין כמו שכתב הטורי זהב באורח חיים (סימן ח סק"ג) מאחר שעשאוהו עובדי עבודה זרה חוק לעבודה זרה לילך דווקא בגילוי ראש ולכבד העבודה זרה בזה, אם כן נאסר לנו מן הדין וכו'. ומנהג זה נהגו בזכרים ולא בנקבות שלהם, אדרבה יש אצלם קפידא שלא תלכנה בגילוי ראש לבית עבודה זרה. על כן לא החמירו אבותינו בגילוי ראש דנקבות פנויות. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס