למה מוסיפים בשנה מעוברת "ולכפרת פשע"?

  • ב' אייר התשפ"א

שאלה

מדוע בתפילת מוסף של ראש חודש בשנה מעוברת מוסיפים "ולכפרת פשע"? אשמח לתשובה, תודה מראש

תשובה

שלום רב,

הטעם הוא משום שיש י"ב לשונות של בקשה בתפילה זו לטובה ולברכה וכו', כנגד י"ב חודשי השנה, ולכן בשנה מעוברת מוסיפים עוד לשון של בקשה "ולכפרת פשע" כנגד חודש אדר שנתווסף (רבי יוסף יוזפא זצ"ל בספר יוסף אומץ סימן תרצא. וכ"כ האליה רבה סימן תכג סק"ו).

ובביאור הקשר בין שנה מעוברת לבקשה זו, כתבו להסביר על פי דברי הגמרא במסכת סנהדרין (דף יב עמודים א-ב) מעשה בחזקיה מלך יהודה שעיבר את השנה מפני הטומאה (שנטמאו בימי אחז אביו מעבודה זרה שלא חששו לתורה, והיה חזקיהו מחזירן למוטב, וידע שלא יספיקו כולן לבוא וליטהר עד הפסח, ועיבר השנה. רש"י), וביקש רחמים על עצמו (שימחל לו העוון. רש"י) דכתיב (דברי הימים ב' ל יח) "כי מרבית העם רבת מאפרים ומנשה יששכר וזבולון לא הטהרו כי אכלו את הפסח בלא ככתוב (שעיבר את השנה מפני הטומאה שלא כדת. רש"י) כי התפלל חזקיהו עליהם לאמר ה' הטוב יכפר בעד". ע"ש. הרי שעל עיבור השנה שלא כדת צריך כפרה. ועל כן מבקשים "ולכפרת פשע" שמא עיברו את השנה שלא כדין.

ועל כן תתייחס תפילה זו רק לחודש העיבור, והוא חודש אדר, אשר כידוע מעברין רק אותו ולא חודש אחר וכמו שכתב הרמב"ם (הלכות קידוש החודש פרק ד הלכה א).

מקורות: יעויין להרב ברוך עפשטיין זצ"ל בעל ה"תורה תמימה" בספרו ברוך שאמר (עמוד שלה) ולהרב ראובן מרגליות זצ"ל בספרו נפש חיה (סימן תכג), ולהבדיל בין חיים לחיים להרב חיים קניבסקי שליט"א בספרו שקל הקדש (פרק ד' ס"ק לח).

בברכה,

הלל מאירס