השבת גזל

  • ח' אייר התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,אני בת 24 ברוך ה ובשנים האחרונות מתחזקת וקוראת המון על גזל
כמובן שלעולם לא לקחתי ביודעין דבר ולא החזרתי,אך אני פוחדת שבשנים עברו כן נעשו דברים שהם נחשבים כגזל כמו השאלת ספר ללא החזרה וכן עבדתי במסעדה ולעיתים היו מקרים שאנשים שילמו יותר או פחות ומפאת הלחץ לא הוחזר עודף כראוי וכיוצא בזה
כמובן שכל מה שלקחתי /השאלתי -החזרתי כמו שצריך להיעשות
אך אני מפחדת שאני אכשל בעניין זה
שאלתי היא כזו,האם אני יכולה לתרום (בעזרת ה בלי נדר שה׳ יזכה אותי) לתרום סכום גדול לצדקה ,או לתלמידי ישיבות ולומר שכסף זה הוא למעשה על כל אותם הדברים שעשיתי הן בשגגה הן ללא יודעין ובכך לצאת ידי חובה?

תשובה

שלום וברכה

מי כעמך ישראל המפקיד על חשש גזילות

למעשה על חשש גזילות שלא ידוע לך כמה וממי אפשר לתת לצרכי רבים או לתת לצדקה ולתת זאת זאת לזכות אלו שאולי לקחת מהם כסף שלא כדין.