האם מותר לשאול ספר מבית המדרש ללא רשות?

  • י' אייר התשפ"א

שאלה

שלום רב!
אני לומד בישיבה, ובבית המדרש יש כמות רבה של ספרים. ישנם כמה ספרים שיש בבית המדרש, אך בביתי אין.
שאלתי היא, האם מותר לי לשאול ספר כלשהו לשבת (כשידוע לי שבשבת אף אחד לא נמצא שם, ולכן אין שימוש בספרים), ולהחזיר אותו מיד ביום ראשון (כך שאין אדם מפסיד לימודו כתוצאה מכך)?
*יש לציין שהספר שאני מעוניין לשאול, ערכו מועט (20 ש"ח, כך שאם יקרה משהו, אוכל להחזיר את אותו הספר, אפילו חדש).
האם מותר לשאול גם ללא בקשת רשות?
תודה רבה על התשובה.

תשובה

שלום רב,

גם במקרה שלך אין היתר להוציא ספרים מבית המדרש ללא קבלת רשות ממי שאחראי על כך.

מקורות: כתב הרמ"א חושן משפט (סימן קסג סעיף ו) נמצא בתקנות קדומות שלא להוציא טלית או ספר מבית הכנסת בלי רשות בעלים. ע"כ. ומכל מקום ברשות האחראי על בית הכנסת מותר להוציא וכמו שכתבו בערוך השלחן (שם סעיף יז) ובשו"ת בית יצחק חלק יורה דעה חלק ב' (סימן קט).

עלה והצלח מאוד,

הלל מאירס