שאל את הרב - כללי

האם משה רבנו התרפא מהגמגום בהר סיני?

  • י"ח אייר התשפ"א

שאלה

האם במעמד הר סיני משה התרפא מהגמגום?

תשובה

שלום וברכה

ישנם כמה מקורות בדברי המפרשים שמשה רבינו התרפא מכבדות הפה שלו. אעתיק את דברי רבינו בעל האגרא דפרקא אות קסו  שהעתיק את דברי הזהר וארא דף כ"ה [ע"ב] נראה מבואר שלא היה כבד פה רק עד מתן תורה,

ובשם משמואל שמות פרשת וארא מבואר שמשה התרפא רק סמוך למותו כאשר התחיל את משנה תורה וז"ל

ונראה הענין. שהי' נצרך שמשה עצמו יהי' כבד פה ושישתתף עמו אהרן שיהי' נביאו, והרי מצינו אח"כ שהי' משה עצמו מלמד לישראל את התורה, וכל המצוות שאמרן לישראל אמרן הוא בעצמו. ואמרו ז"ל (עירובין נ"ד ב) כיצד סדר משנה וכו' נכנס אהרן ושנה לו משה פרקו וכו' נכנסו בניו ושנה להם משה פרקן וכו' עד שנה להם משה פרקן נמצאו ביד אהרן ארבעה, הרי שד' פעמים החזיר משה את הפרק וכאן לא הי' יכול לדבר. הגם שיש לומר שנתרפא לשונו במ"ת כמ"ש מרפא לשון עץ חיים, וכמ"ש במד"ר (ריש פ' דברים). אך שם משמע שזה הי' רק במשנה תורה, ובמק"א אמרנו הטעם משום דמשנה תורה משה מפי עצמו אמרה ולא היתה שכינה מדברת מתוך גרונו כמו בשאר התורה, וא"כ בשאר התורה לא הי' משה המדבר כלל, וע"כ לא הזיק לו מה שהי' כבד פה, אבל במשנה תורה אלמלא נתרפא לשונו לא הי' יכול לומר.