חברה והשקפה

האם ואיך עתידים שאר שבטי ישראל האבודים לחזור?

  • כ"ד אייר התשפ"א

שאלה

שלום רב,
רציתי לברר היבט תורני על נושא בעיני חשוב ואף מסקרן מאוד, בנוגע לשבטי ישראל. ידוע ששאר שבטי ישראל שהוגלו ע״י אשור אבדו עקבותיהם ואין היום ידע גשמי מדויק על מצבם הנוכחי.
1. רציתי לדעת האם היה דיון בנושא או פסיקה/השערה (מעבר לכך שהם מעבר לנהר הסמבטיון), כלומר האם הם התערבבו עם שאר העמים ואין להם זכר יותר, או שהם קיבלו עליהם את היהדות והיום הם חלק מקבוצות יהדות אתניות שונות (למשל הודו, אפריקה וכו), או האם יכול להיות שהם הפכו לעם אחד בעצמו שהיום גוי.
2. האם הם עתידים לחזור בגאולה ולהגדיל את מספרו של עם ישראל כיום, או שהם אבדו ונותקו מאיתנו לעד.
תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

אין הכרע בדבר בגמרא יש מחלוקת בדבר תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף קי עמוד ב

משנה. עשרת השבטים אינן עתידין לחזור, שנאמר +דברים כ"ט+ וישלכם אל ארץ אחרת כיום הזה, מה היום הולך ואינו חוזר - אף הם הולכים ואינן חוזרים, דברי רבי עקיבא. רבי אליעזר אומר: כיום הזה מה יום מאפיל ומאיר - אף עשרת השבטים שאפילה להן, כך עתידה להאיר להם.